С лоша репутация: картофите

А всъщност важни източници на въглехидрати
С лоша репутация: картофите

Най-важното

Преди време американец на име Крис Войт се подлага на любопитен експеримент. В продължение на 2 месеца той не яде почти нищо друго, освен картофи, приготвени по най-различни начини.

В края на опита си, Войт не само тежи с 9 килограма по-малко (предимно от подкожни мазнини), но престава да хърка, подобрява инсулиновата си чувствителност, а нивата му на ЛНП (LDL или "лош холестерол") намаляват с 41% :)

Сигурно сте забелязали, че доста често си говорим за отличниците в менюто - за онези суперхрани, които съдържат доволно много важни нутриенти.

Освен тези сладури обаче, съществува и друга категория продукти. Наричат ги неприятели на диетата, понякога - "вредни" и даже - "опасни". Но, както може да се досетите, те съвсем не са такива. Защото всяко нещо, дори храните, има добри и лоши качества. В този ред на мисли, нека днес ви запознаем с един такъв световен "враг" на здравословния хранителен режим.

Той, картофът 

Много диетолози и специалисти ще ви посъветват трайно и завинаги да го изгоните от живота и трапезата си. Без капчица съвест, ще ви уверят, че "от него се пълнее" "натрупват се мазнини" и т.н. познатата история.

Обаче, сам по себе си, сладурът не може да ви причини всички злини, за които обикновено го държат отговорен. Нещо повече: той съвсем не е толкова калоричен - в 100 грама продукт всъщност има около 100 калории. Да прибавим още, че юнакът съдържа доста от витамините на група B, желязо и калий и е един от най-важните източници на въглехидрати.

Какъв тогава е проблемът?

Ами, да, цялата истина се крие в гликемичния индекс, който при картофите е доста висок. Какво беше ГИ обаче? Най-просто обяснено, въпросният показател отразява с каква скорост въглехидратите от храната се преобразуват в глюкоза и постъпват в кръвообращението.

inm.comПродуктите с висок гликемичен индекс се разграждат до глюкоза много по-бързо, което предизвиква обилна секреция на инсулин в тялото. Многото инсулин означава "прибирането" на прекомерно количество захар от кръвта в клетките, което пък води до хипогликемия (ниска кръвна захар). А в края на това уравнение е много вероятно да се чувствате гладни за още въглехидрати :) 

Хубавото е, че има начин да ограничите последиците от това "лошо" качество на картофа, което между другото притежават и други продукти. Как?

Ами, похапвайте го в комбинация с фибри, мазнини или протеин, тъй като те ще забавят усвояването на захарта от тялото. Освен това, добре е да знаете, че варените картофи са с най-нисък ГИ (75), а от тях става вкусно пюре, прекрасна гарнитура към печеното ви пиленце, например. 

И накрая: заложете на доброто старо правило за умерената консумация - ако не прекалявате с приема на картофи, те определено няма да навредят на талията ви.

А някои сортове, като този, могат да се похвалят с допълнителни здравословни качества :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април