Калциева добавка домашно производство

Замислете се колко яйчни черупки сте изхвърлили през живота си
Калциева добавка домашно производство

Калцият може би е първият минерал, за който чуваме през живота си. И това съвсем не е случайно. Той е от фундаментално значение за здравето на костната ни система, без която бихме били просто едни безформени и неподвижни купчинки мръвка. Калцият участва в предаването на невротрансмитери между невроните, както и в осъществяването на мускулните съкращения.

Около 99% от калциевите запаси на тялото ни се намират в костите и зъбите. Освен това, там се намират и разни други важни минерали като магнезий, бор, мед, желязо, манган, молибден, сяра, силикон, цинк и т.н. А знаете ли, че всяка седмица вие съзнателно изхвърляте в кофата всичките тези микроелементи под формата на яйчни черупки?

Да, тези привидно непотребни за хранителните ни цели образувания всъщност са може би най-добрият и лесноусвоим източник на калций в природата. Освен това те могат да се похвалят с изненадващата липса на калории и, за разлика от другите потенциални източници (млечни и ядки), не се асоциират с алергични реакции и хранителни нетолерантности. Поне две изследвания (1, 2) са демонстрирали способността на черупките да подобрят костната плътност (в комбинация с магнезий и витамин D).

Разбира се, най-добрият избор са черупките от яйца на здрави кокошки, живели на свобода с достъп до естествената си диета. Самият метод на обработката им е изключително елементарен и изисква единствено време. Бихме могли да го структурираме по следния начин:

  • Измийте празните черупки добре с топла вода, докато напълно премахнете белтъка, но оставете мембраната, която е богата на хранителни вещества. Ако ви е страх от бактерии, бихте могли да изварите черупките или да ги накиснете за 3-4 минути във вряла вода*.

  • Покрийте ги с марля и ги изсушете добре на слънце или на ниска температура във фурната.

  • 768545inm.com

    Натрошете ги на малки парченца и ги смелете възможно най-фино с помощта на блендер, кафемелачка, хаван или друго подръчно средство.

  • Съхранете готовия прах на сухо място в плътно затварящ се буркан.

Препоръчително е приемът да се случва под формата на калциев цитрат, който се получава, когато смесите половин чаена лъжичка прах от черупки (около 400 мг калций) с прясно изстискан сок от половин лимон. Би трябвало да има реакция, изразяваща се в шупене и образуване на мехурчета. Дайте й известно време (поне 6 часа) и после приемете получената смес заедно с 400 мг магнезий. Адекватният прием на витамин D под формата на слънце, храна или добавки също е препоръчителен с оглед оптималното усвояване на калция.

 

* Почти всички бактерии умират при температури над 70ºС

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври