Що е то крил и трябва ли да се вълнуваме от него?

Няколко думи за ракообразното, което вълнува морето на хранителните добавки в последно време
Що е то крил и трябва ли да се вълнуваме от него?

Ако хранителните добавки от омега-3 спектъра ви интригуват, няма как да не знаете, че през последните няколко години все по-усилено се говори за маслото от крил и как то е напът да натрие носа на доброто старо масло от риби. В много рекламни текстове можете да прочетете как то притежава "уникален профил от мастни киселини", а по-умерените копирайтъри просто акцентират, че тези киселини се усвояват по-лесно от тялото в сравнение с рибените.

Но какво, по дяволите, е крил? Крилът е едно дребно ракообразно, което изключително много прилича на скарида, но е доста по-дребно и образува големи пасажи. То е нищо повече от планктон. Самата дума крил е норвежка и в по-широк смисъл означава "храна за китове". Неговата мазнина е богата на същите онези мастни киселини, заради които ценим и рибеното масло, при това в по-малка концентрация. Това са т.нар. EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина). В крила се съдържа и известно количество от антиоксиданта астаксантин, който в промишлеността е известен с кода E161j и все още е с недобре изучени потенциални здравословни ползи. За него знаем, че се дава на сьомгите в развъдниците, за да става месото им оранжево и на кокошките в птицефермите, за да снасят яйца с по-наситено жълти жълтъци.

Къде, както се казва, е ключът от палатката при това положение? Производителите на хранителни добавки имат основание да твърдят, че маслото от крил има своите предимства, тъй като част от неговите мастни киселини са свързани с фосфолипиди. Фосфолипидите, от своя страна, са водноразтворими, което наистина ги прави по-лесноусвоими от тялото. Омега-3 мастните киселини в рибеното масло пък са свързани с триглицериди, които са мастноразтворими вещества.

Едно изследване отпреди 3 години прави много директен паралел между двете добавки, като назначава на част от хората в него дневен прием на 3 гр масло от крил (в които има сумарно 543 мг EPA и DHA), а на друга част – 1,8 гр рибено масло (с 864 мг EPA и DHA). Кръвните проби след това показват еднакви нива на омега-3 мастни киселини и при двете групи, което означава, че наистина при крила има по-добра усвояемост.

Означава ли това, че той наистина е по-добрият избор? Тази добавка все още не е достатъчно добре изследвана, за да кажем със сигурност. Едно е ясно – на цената, на която можете да си вземете масло от крил към настоящия момент, бихте могли да си купите далеч по-големи количества рибено масло, с които да компенсирате малко по-трудната усвояемост на мастните киселини. В заключение мога да ви дам един съвет. Винаги, когато приемате омега-3, го правете с храна, която е богата на мазнини. Масло, пълномаслено мляко, яйца, кашкавал, сметана, бекон... всички те ще ви помогнат да се справите много по-добре с мастноразтворимия характер на триглицеридите.

Ако искате периодично да четете по някое друго мнение или изследване за модерните хранителни добавки, харесайте страницата ни във фейсбук, където споделяме само най-интересните си текстове :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април