Кои хора, прекарали коронавирус, имат по-голям шанс да умрат?

Кои хора, прекарали коронавирус, имат по-голям шанс да умрат?

Американски учени са наблюдавали 13,6 хиляди души през годината. От всички участници в проучването около 2,7 хиляди души са починали през следващите 12 месеца.

От тези, които са имали коронавирус, рискът от смърт е по-висок при тези, които са били в болницата с тежка форма на COVID-19.

Ако сравним пациентите в тежка и лека форма, при първите смъртността е по-висока с 1,9%. При хора над 65 години рискът от смърт през следващата година след заболяването се е увеличил 2,5 пъти в сравнение с хората, които не са се заразили с COVID-19.

Въпреки това учените бяха по-изненадани, че по-младите хора, претърпели тежко заболяване, са по-податливи на смърт - 3,3 пъти по-високи от същата възрастова група, която не е дала положителен тест за коронавирус.

Лекарите обясняват това с факта, че след заболяване хората могат да получат усложнения. Това състояние се нарича "продължителен COVID". Засяга до 30% от пациентите и се проявява под формата на продължителна кашлица, задух, постоянно чувство на умора, диария, нарушения на менструалния цикъл, развитие на алергии. В някои случаи човек може да има симптоми повече от 1,5 години, пише zdrave.to.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Водолей
21 януари – 19 февруари