Знаете ли, че...

 
ПРЕЗЕРВАТИВИТЕ СА БИЛИ ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА?
Независимо дали ги харесвате и използвате...

 

ПРЕЗЕРВАТИВИТЕ СА БИЛИ ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА?

Независимо дали ги харесвате и използвате или по-скоро предпочитате да не си спомняте за тях, презервативите са част от ежедневието ни. Те живеят в нашите нощни шкафчета, портфейли и чанти. Но какво знаем за тях? "Достатъчно" е може би най-популярният отговор на този въпрос. Но ние ви представяме няколко интересни факта за кондомите, които сме сигурни, че не сте чували досега.

 

Презервативите са древни

Първите сведения за съществуването на презервативите датират от 11 000 пр.хр. от рисунки по стените на пещера във Франция. Според някои историци, анализиращи древни изображения, кондомът е измислен в Египет и е бил изработен от животински материал. Не е ясно обаче дали са били използвани за секс или за някакви специфични ритуали.

 

Най-старият запазен кондом е намерен в Лунд, Швеция през 1640 година. Направен е от свинско черво и се е използвал за многократна употреба. Към него е имало и ръководство за употреба, написано на латиница, което препоръчва измиване с топло мляко преди употреба, за да се избегне разпространението на заболявания.

 

Разработени са за борба със сифилиса

През 16 век са се използвали презервативи от рибни мехурчета и животински черва. Слабата защита обаче довежда до появата на множество венерически заболявания, включително и до епидемията от сифилис. Свещеникът и анатом по това време Габриел Фалопио от Италия пише книга за заболяването, което убива хиляди хора. Той прави първите регистрирани научни тестове, използвайки ленена тъкан, напоена с билки и химикали. След изсушаване, тя се е използвала за покриване на фалоса по време на секс. Тестовете на Габриел включват 1100 мъже, а изводите показват, че се регистрира заразяване със смъртоносното заболяване при използването на тази защита.

 

Материалите са се променяли многократно

Кондомите днес са познати на всеки човек. Те са изработени от тънък и здрав латекс. "The London Rubber Company", по-известна сега като "Дюрекс" произвеждат първите кондоми от латекс през 1932 година. Но материалите, използвани за направата им в миналото, са повече от изненадващи: животински черва, пикочен мехур, лен, коприна и различни видове кожа, някои с особено съмнителен произход, са използвани в историята.

 Интересен факт е, че младият Джакомо Джироламо Казанова е предпочитал кондоми от агнешки черва, както и ленени, завързани с панделка.

 

Били са за многократна употреба

Около 1600-те години, презервативите от животински черва са общодостъпни. Но поради високата им цена, те са се използвали многократно. Това продължава дълги години до появата на първите кондоми от гума. Изобретението на Чарлз Гудиър и Томас Ханкок през 1844 година е революция в масовото производство на кондоми. Те стават по-евтини и по-достъпни.

Презервативите за многократна употреба се използват в Нова Зеландия до 1950 година. По времето на Втората световна война жените, работещи в публичните домове в Япония, отбелязват, че "почистването на кондомите в края на деня" е най-изморителната и ужасна задача!

 

Използват се за много други ежедневни дейности

Презервативите са били изключително здрави и надеждни и за други дейности в ежедневието. Има данни, че военните са ги използвали, за да предпазят пушките си от намокряне. Прилагали са се при първа помощ, за палене на огън, за пренасяне на до два литра вода и за ловуване на дивеч.

 

Презервативите се развиват

Сексулното здраве и констрацепция са основни точки в създаването на презервативи. Въпреки това на пазара през 90-те години започват да се появяват кондоми в различни цветове и размери, по-тънки, с шипове, с различни вкусове и картинки и дори такива, които светят в тъмното.

 

Против алергии

През 1990 година излиза първият полиуретанов презерватив, предназначен за мъже и жени с алергии към латекса. Те са по-тънки, но не толкова здрави. За разлика от латексовите, полиуретановите презервативи са разработени в мъжки и женски вариант.

 

Бъдещето

Презервативът е претърпял редица промени през годините до днес: от животинските черва до латекса. Следващата голяма стъпка към развитието му най-вероятно е точно зад ъгъла. Учените работят по "невидим" кондом, който е под формата на гел и се втвърдява при повишаване на температурата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април