Знаете ли, че...


женските жаби използват намигването като тактика за флирт?

Китайски учени установиха, че...

женските жаби използват намигването като тактика за флирт?

Китайски учени установиха, че намигането при женски жаби се използва при общуване с мъжки с цел чифтосване, предаде Синхуа.

Преди се смяташе, че този социален сигнал е наблюдаван главно при някои примати, особено при хората и техните домашни животни.

 

Изследването е на учени от университета в Анхуей и е публикувано в списание "Кърънт байолъджи" (Current Biology).

 

Eкспертите използват за проучването вида Odorrana tormota, който е от семейство водни жаби. Женските обитават шумни потоци и е известно, че употребяват ултразвукова комуникация. Изследователите доказват, че женските екземпляри намигат, за да общуват с мъжките и да ги подтикнат към чифтосване.

Откритието показва, че движението на клепачите изпълнява сигнални функции при някои видове, които не са примати и има повече от традиционните физиологични функции, отбелязват учените.

Чрез експериментални методи, полеви наблюдения и др. специалистите наблюдават как женските жаби излъчват сигнали с намигане към предпочитаните от тях мъжки, пише още БТА. Само при получаване на този сигнал мъжкият може успешно да се включи в чифтосването с женската, в противен случай рискува да бъде отхвърлен, твърдят учените на базата на получените данни.

 

Според Чжан Фан, ръководител на изследователския екип, направените констатации са значителен напредък в областта на комуникационното поведение на жабите, като предлага ценна информация за произхода и еволюцията на визуалната комуникация сред животните.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май