Знаете ли, че...

 
обелката на банана е толкова хранителна, колкото и плодът?
 
Точно така –...

 

обелката на банана е толкова хранителна, колкото и плодът?

 

Точно така – банановата кора е ядлива и добра за нас и нашето здраве. Ние всички я изхвърляме , но има държави, измежду които е Индия, в които нейните хранителни стойности се използват максимално и то от векове.

Докато вътрешността на банана е мека и сладка, кората е плътна, влакнеста и леко горчива. Тя може да се консумира на смутита, да бъде изпържена, изпечена или сварена за поне 10 минути.

Топлината разбива фибрите в кората и отслабва текстурата, правейки кората по-лесна за дъвкане и храносмилане. Също така, колкото по-узряла, толкова по-тънка и сладката е кората. Това се дължи на естествения хормон на растението, наречен етилен, който плодовете отделят с узряването.

Хранителни стойности:

Сладката вътрешна част на средно голям банан съдържа значителна част от препоръчителната дневна доза от различни хранителни вещества, такива като:

  • 12% от дневната доза фибри, които подпомагат храносмилането и могат да помогнат в понижаване риска от диабет.
  • 17% процента от дневната доза витамин C, който е важен за нашата имунна система, докато растем и се развиваме.
  • 20 % от дневната доза витамин B6, която помага на способността на тялото да конвертира храната в енергия.
  • 12 % от дневната доза калий, която помага на развитието на клетките, тъканта и органите в тялото.
  • 8 % от дневната доза магнензий, която е важна за продукцията на енергия в тялото и регулирането на глюкозата и кръвното налягане.

"Обелката има високо съдържание на витамин B6 и B12, както и магнезий и калий. Също така съдържа фибри и проитеин," обяснява диетологът, базиран в Сан Диего, Лаура Флорес  пред LiveScience, пише Фрамар.бг.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април