Знаете ли, че...

Мазнината помага на тялото да отслабне?!Кои видове мазнини играят съществена роля в метаболизма ни,...

Мазнината помага на тялото да отслабне?!

Кои видове мазнини играят съществена роля в метаболизма ни, показва най-новото шведско изследване публикувано в списанието за здраве Må Bra. 

Най-важното в случая е, да изберете правилните мазнини. Мазните храни често се споменават като основен рисков фактор за наднормено тегло, но според новите изследвания проведени в University of Gothenburg, показват, че вида на мазнината е значително по-важна от това, колко мазнини ще приемете.

В проучването са участвали мишки за период от 11 седмици. Диетата на едната група от мишки се основавала на рибено масло, които са богати на полиненаситени мазнини и омега-3 мастни киселини. Диетата на другата група мишки е била съставена от животинска мас – наситени мазнини от свинско месо. Останалите неща в диетата им били абсолютно еднакви като калорийният им прием е бил изключително висок и за двете групи мишки.

След 11 седмици учените изследвали чревната флора на мишките. Те открили, че мишките, които са се хранили с наситени мазнини от свинска мас увеличили съдържанието на бактерията свързана с възпаление на червата и имат повишена устойчивост към инсулина, което от своя страна повишава риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

При групата мишки приемали рибено масло положението на чревната флора е била коренно различна. Там те открили повишена честотата на бактериите Akkermansia muciniphila, които не позволяват увеличаване на теглото, предотвратява възпаления и вероятността от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

С други думи, диетата с високо съдържание на наситени мазнини увеличава риска от затлъстяване, а полиненаситените мастни киселини помагат на организма да поддържа здравословни килограми.

"Нашите резултати показват, че диета с полезни мазнини, съчетани с така наречените пробиотични бактерии, могат да намалят риска от метаболитни заболявания при хората", казва проф. Fredrik Bäckhed, който е експерт по чревната микрофлора.

Той също така смята, че новите научни открития биха могли да помогнат в бъдеще да се осигурят различни видове диети, които да са на база различните, индивидуалните и уникални чревни флори на хората.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Скорпион
24 октомври – 22 ноември