Знаете ли, че...

Ако не перете хавлиите си редовно можете сами да станете причина за множество инфекции в дома...

Ако не перете хавлиите си редовно можете сами да станете причина за множество инфекции в дома си?!

Вероятно имате ден за пране, но нямате време да изперете повече от една пералня на седмица. Пълните пералнята или коша за пране с панталони, ризи, поли и бельо. Обещавате си да изперете хавлиите следващата седмица, но в деня за пране пак сте много заети и се е натрупало друго пране. И още една седмица и още една, докато вече не можете да си спомните кога последно прахте хавлиите. И изведнъж хавлиите, които постоянно ползвате съвсем вече не са свежи и чисти.

Каква е опасността?

Кожни инфекции (най-често прихванати във фитнеса). Или дори всякакъв вид гъбички.... и по интимните части.

Най-лошото, което може да ви се случи е да попаднете в инфекциозното отделение.

Макар, че е възможно, това е малко вероятно, според Сюзън Витие - директор на център по микробиология в Ню Йорк.  Дори и да сте чисти след душ, вие прехвърляте бактерии от тялото си върху хавлията. Те се размножават, ден след ден. В повечето случаи, ползвайки вашата собствена хавлия няма да ви навреди, но не и ако сте я ползвали повече от 3-4 пъти.

Например, ако сте носители на патогеничната бактерия MRSA, както е при 10% процента от напълно здравите хора, а кожата ви е суха и напукана, можете да заразите себе си. Шансът бактерията да проникне по-дълбоко от кожата ви е малък, но ако бактерията проникне в кръвта ви, най-вероятно ще трябва да потърсите медицинска помощ. Дори и за носителите на MRSA, прането на хавлиите след 4-5 ползвания е повече от опасно.

Ако по някакъв начин гъбички или други бактерии попаднат в хавлията ви, само след 4 ползвания те ще се размножат и тя ще започне да мирише. Бактерии, с които тялото ви ще контактува при всяко ползване на хавлията. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май