Знаете ли, че...

Мазнината помага на тялото да отслабне?!Кои видове мазнини играят съществена роля в метаболизма ни,...

Мазнината помага на тялото да отслабне?!

Кои видове мазнини играят съществена роля в метаболизма ни, показва най-новото шведско изследване публикувано в списанието за здраве Må Bra. 

Най-важното в случая е, да изберете правилните мазнини. Мазните храни често се споменават като основен рисков фактор за наднормено тегло, но според новите изследвания проведени в University of Gothenburg, показват, че вида на мазнината е значително по-важна от това, колко мазнини ще приемете.

В проучването са участвали мишки за период от 11 седмици. Диетата на едната група от мишки се основавала на рибено масло, които са богати на полиненаситени мазнини и омега-3 мастни киселини. Диетата на другата група мишки е била съставена от животинска мас – наситени мазнини от свинско месо. Останалите неща в диетата им били абсолютно еднакви като калорийният им прием е бил изключително висок и за двете групи мишки.

След 11 седмици учените изследвали чревната флора на мишките. Те открили, че мишките, които са се хранили с наситени мазнини от свинска мас увеличили съдържанието на бактерията свързана с възпаление на червата и имат повишена устойчивост към инсулина, което от своя страна повишава риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

При групата мишки приемали рибено масло положението на чревната флора е била коренно различна. Там те открили повишена честотата на бактериите Akkermansia muciniphila, които не позволяват увеличаване на теглото, предотвратява възпаления и вероятността от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

С други думи, диетата с високо съдържание на наситени мазнини увеличава риска от затлъстяване, а полиненаситените мастни киселини помагат на организма да поддържа здравословни килограми.

"Нашите резултати показват, че диета с полезни мазнини, съчетани с така наречените пробиотични бактерии, могат да намалят риска от метаболитни заболявания при хората", казва проф. Fredrik Bäckhed, който е експерт по чревната микрофлора.

Той също така смята, че новите научни открития биха могли да помогнат в бъдеще да се осигурят различни видове диети, които да са на база различните, индивидуалните и уникални чревни флори на хората.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април