Знаете ли, че...

Морковите първоначално са били лилави на цвят. Те стават оранжеви през 17-ти век с по-нови...

Морковите първоначално са били лилави на цвят. Те стават оранжеви през 17-ти век с по-нови сортове.

Ябълките съдържат 25% въздух. Затова и не потъват във вода.

Ябълките, картофите и лука имат eднакъв вкус, но ароматите им придават друго усещане.

Авокадото има най-голямо съдържание на протеини и мазнини от всички плодове, като повечето от мазнините са от по-здравословния ненаситен вид.

Целината съдържа по-малко калории, отколкото са необходими за нейното храносмилане.

Шампанското съдържа 49 милиона мехурчета в една бутилка и има налягане три пъти по-високо от това на гума на кола.

Черешите са от биологичното семейство на розите.

Дъвченето на дъвка стимулира сигнали в учебния център на мозъка и по този начин спомага за съхраняването на паметта с напредването на възрастта.

Пеперудите изпробват вкуса на предметите с краката си.

Зелето съдържа 91% вода.

Патладжаните всъщност са плодове и ботанически се класифицират като такива.

Яйцата съдържат повечето познати ни витамини с изключение на витамин С.

Рибата се сервира с лимонови резенчета още от Средновековието, когато хората са вярвали, че лимоновият сок ще разгади всечки инцидентно погълнати кости.

Лимонът съдържа повече захар от ягодите.

Лукът е кръстен на латинска дума, означаваща голяма перла.

Фъстъците са една от съставките на динамита.

Крушата е плод, който зрее отвътре навън.

Ананасът е международен символ на гостоприемството.

В Япония разпиляването на солта се смята за добър късмет.

Ягодата е едниственият плод, чиито семена се намират във външната кожа.

В миналото доматите са били считани за отровни.

Белият шоколад не е истински шоколад, защото не съдържа шоколадов ликьор. Вместо това е направен от захар, какаово масло, сух екстракт от мляко, лецитин и ванилия.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април