Знаете ли, че...

всеки седми човек на света е левичар?
 
В съвременното разбиране за левичари смятат хората,...

всеки седми човек на света е левичар?

 

В съвременното разбиране за левичари смятат хората, които по-често използват лявата, а не дясната си ръка. При това кой с коя ръка пише, е важно, не най-същественото. Според някои проучвания всеки седми човек на света е левичар.

И до днес не е е докрай ясно защо за едни хора е по-удобно да използват лявата си ръка, а за други водеща е дясната. Предполага се, че като цяло това отчасти се обяснява с генетични причини, а отчасти – с екологични. Преди време международна група учени изясни, че средно при раждането си левичарите тежат значително по-малко от десничарите. По-рано други специалисти пък намериха взаимовръзка между левичарството и формата на лицето – според тях, формата на брадичката и долната челюст може да е свързана с това коя ръка е водеща, на генетично равнище.

Какво показват изследванията

Малко по-често левичари се срещат при хората с неврологични разстройства – например, при епилепсията. В същото време други изследвания сочат, че левичарите са по-умни – децата, които преимуществено използват лявата си ръка, често демонстрират по-добър успех в училище. Мъжете левичари пък са по-богати от десничарите с около 25 процента.
Впрочем, специалистите нямат научно обяснение за подобни разлики.

Любопитно е, че при редица единоборства и други видове спорт да си левичар е по-изгодно. Това помага да объркаш противника и да използваш техники, за които той не е бил готов.

Митове и проблеми за левичарите

Популярният мит, че левичарите са по-творчески личности от десничарите, по-скоро не съответства на действителността. Но така или иначе, разликите между левичарите и десничарите са твърде несъществени, за да може по водещата ръка да се направят каквито и да изводи за конкретния човек.

Това обаче не е попречило на много страни векове наред да подлагат левичарите на дискриминация. Руският император Петър I например забранявал на левичарите да свидетелстват в съда, а по времето на социализма много деца бяха принуждавани да пишат с дясната ръка. В някои части на Китай нежеланието да си десничар доскоро се приемаше за "неприлично", а понякога се наказваше с травмиращи средства.

Тази дискриминация на левичарите в някаква степен се е установила и на нивото на различни думи и изрази. Думата "десен" в много езици е синоним на думите правилен, добър, ловък, справедлив и т. н. Например думата "право" е юридически термин, подразбиращ правосъдие в повечето европейски страни.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май