Знаете ли, че...

всяка храна се усвоява за различно време?
Както казват повечето хора: "Ние сме това, което ядем"....

всяка храна се усвоява за различно време?

Както казват повечето хора: "Ние сме това, което ядем". Разбира се, точното време за храносмилане зависи от индивидуалното физическо здраве, метаболизма, възрастта и дори пола, но най-общо казано - някои храни се усвоят по-бързо от други. Тази статия може да ви помогне да се придържате към балансирана диета.

Ако трябва да опростим термина, времето за храносмилане е процедура, свързана с раздробяването на храната в малки частици, които преминават от храносмилателната система в кръвообращението. Много е важно да знаете времето за нейното усвояване. По този начин може на насърчите намаляването на телесното тегло или да поддържате добра форма.

 

Храни, които се усвояват бързо

Ако консумирате храни, които се усвояват бързо, може да установите, че "прекалявате" с яденето. Това е така, защото всичко изчезва след хранене и вие отново се чувствате гладни. Този вид храна предоставя бърз тласък на енергия. С други думи - повишава нивата на глюкоза. Но ако вашето тяло изобилства от съответния монозахарид и не го използва, той може да се превърне в мазнина.

 

Храни, които се усвояват бавно

 

Храните, които се усвояват бавно, повишават кръвната захар постепенно, предоставяйки стабилна и балансирана енергия. Но ако постоянно приемате такива продукти, може да накарате храносмилателната система да работи на пълни обороти през цялото време и да претоварите тялото.

Специалистите препоръчват да не смесвате двата вида храна в едно хранене и да избягвате консумацията на така наречените "fast foods" след прием на продукти, които се усвояват бавно, тъй като храносмилането все още не е приключило и това може да се отрази негативно върху стомаха.

Най-добрият период за обработка на храна, която е съставена от компоненти с различно време за храносмилане, е на обяд, когато храносмилателната система е най-активна. Закуската и вечерята трябва да бъдат по-прости. Важно е да съдържат продукти, които се усвояват бързо. По този начин може да получите тласък на енергия след закуска и да позволите на стомаха си да почива след вечеря.

 

1. Вода - Навлиза в червата веднага

2. Плодов или зеленчуков сок - 15-20 минути

3. Сурови зеленчуци - 30-40 минути

4. Печени зеленчуци - 40 минути

5. Риба - 45-60 минути

6. Салата с олио или зехтин - 60 минути

7. Зеленчуци, които съдържат нишесте - 90-120 минути

8. Зърнени изделия (ориз, елда, киноа) - 120 минути

9. Млечни продукти - 120 минути

10. Ядки - 180 минути

11. Пилешко месо - 90-120 минути

12. Говеждо месо - 180 минути

13. Агнешко месо - 240 минути

14. Свинско месо - 300 минути

 

Източник: brightside.me/Фрамар.бг

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април