Защо се прегръщаме?

Оставете на гушкането да ви обгърне с интересните си метаморфози
Защо се прегръщаме?

Можете ли да си спомните първия път, когато сте гушнали някого или нещо? А можете ли да обясните защото точно го направихте? От страх? От обич? Инстинктивно? Или защото някой ви каза да го направите? Отговорите няма да са еднозначни, но пък до един ще бъдат верни. Защото прегръдката има много функции. Нейната първична роля обаче се оформя много отдавна, както при хората, така и при животните, и тя е... да сгрява. По-късно е еволюирала в...

Били сте на село поне веднъж, нали? По време на посещенията си, вечер сигурно сте отскачали до някоя ясла, където сте виждали гушкащи се овце. Затоплянето им не би станало по-лесно, ако всяка една духа топъл въздух в лицето на другата.

inm.comИ понеже в къщичката им няма нито парно, нито електрическа печка или климатик, притискането им една към друга се оказва единственият начин да обменят топлина помежду си. На село ще видите още сгушени едни в други коне, гъски, прасета и така нататък. При всички тези животни прегръдката замества добрия стар радиатор. Както също сте забелязали, когато котките и кучетата изпитват студ и няма кого да прегърнат, те се свиват на кравай и "прегръщат" собствените си тела. Подобна ембрионална поза заемаме и ние, хората, когато завивките не ни дават необходимата топлина.

Другата причина животните да се скупчват на едно място, е търсенето на сигурност. Домашните гадинки не са във вихъра си, когато падне мрак, за разлика от хищниците Тъй като близостта със себеподобните буквално и преносно им служи като опора в лицето на потенциалната опасност (в случая – тъмнината), с настъпването й те инстинктивно се приближават едно към друго. При появата на естествен враг от друг животински вид, реакцията им е идентична. По това те отново си приличат много с нас.

Хората, които опитомили огъня и се намятали с кожите на диви и домашни животни, също са започнали да се прегръщат в някакъв момент от времето. Можем само да предполагаме, че първопричината е била търсенето на топлина, но едно такова предположение навярно не би било твърде далеч от истината.

Все пак, за нас днес прегръдката означава няколко неща: естествена топлина през зимата, получена от любим човек, жест на закрила и радост, приятелски поздрав, пък дори и на лицемерие и агресия. Най-вече я използваме обаче като израз на любов и нежност. Наред с приятното чувство, което създава, нейното благоприятно влияние науката обяснява с отделянето на хормона окситоцин всеки път, когато попаднем в нечии обятия.

Окситоцинът, произвеждан в междинния мозък и складиран в хипофизната жлеза, играе спомагателна роля по време на кърменето. Все по-актуалните изследвания относно функциите му, свързани със сексуалната възбуда и отношението му към приятните усещания по време секс, стават причина той да бъде наричан "любовен хормон". Учени от университета в Северна Каролина установяват пък, че окситоцинът има свойството да намалява кръвното налягане – най-вече при жените.

Всички тези негови заслуги са свързани и с нашата тема – установено е, че при хората химикалът притъпява страха и засилва чувството за спокойствие, доверие и интимност. Нищо чудно тогава, че прегръдките, които получаваме от близките ни, ни карат да се чувстваме по-обичани, желани и уверени.

inm.comПрегръдката има много различни роли, които се проявяват едновременно. И ако с едно гушкане можем едновременно да сгреем някого и да дарим любов, то някои прегръдки могат да бъдат недотам добронамерени. Като в борбата, например, където "заключването" на опонента е израз на желанието за надмощие.

Навярно познавате и хора, които ви прегръщат така, сякаш искат да ви строшат кокалите. Те, от своя страна, демонстрират силата си, но незадължително са агресивни. Някои прегръдки са коварни и се използват, за да спечелят привидно нечие доверие. Горко им на повярвалите.

Излиза, че прегръдката може да бъде както оръжие, така и спасение. За нас тя е едно от най-прекрасните неща на този свят и се надяваме да ни се случва все по-често. А вие – кога за последен път гушкахте някого и защо? :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май