Стоп! Не слагайте тези храни в хладилника!

Стоп! Не слагайте тези храни в хладилника!

Хладилника звучи логично място за съхраняване на храната, за да остане тя свежа за по-дълго време. Но някои храни е по-добре да не се съхраняват при ниски температури. Ето кои са те:

Чесън

Чесънът се разваля по-бързо, когато е в хладилника заради по-високата влага, освен ако вече не е обелен и приготвен. Най-добре е да го държите на сухо и проветриво място, на стайна температура и далеч от слънчева светлина.

Ядки

Въпреки че ниските температури спомагат запазването на естествените масла в ядките, студеното променя вкуса им. Ако планирате да ги използвате в следващите няколко седмици, най-добре да ги складирате в херметически затворен съд някъде, където не е прекалено топло. В случай, че искате да издържат по-дълго, от един до шест месеца, ги сложете във фризера.

Мед

Медът е една от малкото храни, които никога не се развалят. Има открит мед на повече от 3000 години, който все още е годен за ядене. Затова няма нужда да го слагате в хладилника, освен ако не искате да се борите с втвърдения мед.

Лук

Целите лукови глави трябва да се съхраняват на студено и тъмно място. Те съдържат скорбяла, затова омекват и се развалят по-лесно, ако бъдат оставени за по-дълго в хладилника. Веднъж отрязан лукът може да се сложи в хладилника, но покрит.

Тиква цигулка

Влагата в хладилника оказва влияние върху качеството на този зеленчук. Цялата тиква трябва да се съхранява на стайна температура. След отрязване я сложете в хладилника, а може и да я замразите нарязана на кубчета.

Зехтин

Съхраняването на олио или зехтин често причинява помътняване. Дръжте ги на стайна температура, за да запазите цвета и консистенцията им. Зехтина има склонността да се разваля, когато е изложен на високи температури или слънчева светлина. Дръжте го на студено и тъмно място, като например в кухненския шкаф.

Картофи

Ниските температури превръщат скорбялата в картофите в захар, което може да ги обезцвети и направи безвкусни. Те трябва да се съхраняват неизмити на място недостъпно за слънчевата светлина. Може да ги съхранявате в чувал от зебло.

Хляб

Ако смятате да изядете хляба до няколко дена не го слагайте в хладилника. Точно както картофите и сладките картофи, ниските температури променят структурата на хляба и го правят застоял на вкус. От друга страна, ако искате да го използвате след няколко седмици може да го замразите.

Тиква

Тиквите първоначално трябва да бъдат оставени на слънчева светлина, за да се "консервират” и да им заякне обвивката. След това трябва да се съхраняват на тъмно, проветриво място, не по-студено от 10 градуса. Така могат да изкарат до 6 месеца.

Авокадо

Авокадо, което има нужда да узрее трябва да се държи далеч от хладилника в продължение на четири до седем дена. Охлаждането им ще забави процеса по узряването и могат да се развалят по-бързо. Веднъж вече узряло авокадото може да бъде държано в хладилника.

Патладжан

Патладжана няма нужда да бъде в хладилника. Внимавайте обаче къде го оставяте. Не трябва да бъде на прекалено топло място, защото ще се набръчка бързо. Намерете му студено и тъмно място, далеч от слънчевата светлина.

Банани

За да узрее банана му е нужна температурата от около 15-20 градуса. Узряването бива възпрепятствано, когато го сложите в хладилника. Също така ниската температура оказва влияние върху клетките на обелка му и тя почернява.

Салатен дресинг

Ако дресинга е на оцетна или маслена основа може да бъде оставен и извън хладилника за няколко дена.

Сушени плодове

Ако сложите сушените плодове в хладилника, това само ще добави към тях нежелана влага. Най-добре се съхраняват на сухо и тъмно място, херметически затворени. Ако се съхраняват правилно може да издържат до шест месеца.

Шоколад

Хладилника е най-лошото място за съхранение на шоколада. Ниската температура и влагата може да промени вкуса, цвета и текстурата. Шоколада и по-специално млечния може да абсорбира миризмата на заобикалящата го храна. Затова най-добре да го съхранявате на хладно, сухо място, добре затворен и далеч от ароматна храна. Същото се отнася и за течния шоколад.

Фъстъчено масло и тахан

Фъстъченото масло може да се втвърди в хладилника. Можете да го оставите спокойно извън хладилника до шест месеца. Същото се отнася и за сусамовия тахан.

Праскови

Не се изкушавайте да сложите пресните и все още неузрели праскови в хладилника. Също като много други неузрели плодове, ниските температури забавят процеса по узряване. По този начин и риска да се развалят се увеличава. Оставете ги на плота в кухнята и ги сложете в хладилника само ако са тръгнали да омекват.

Соев сос

Въпреки, че етикета на бутилката със соев сос казва, че трябва да се съхранява в хладилника, това не е нужно. Високото съдържание на сол позволява да бъде съхраняван на стайна температура до шест месеца.

Цитрусови плодове

Те са по-сочни и вкусни, когато се държат на стайна температура. Съхранявайте лимони, лайм, грейпфрут, портокали и мандарини на сухо и хладно място, ако ще ги консумирате до 1-2 седмици. Ако искате да издържат по-дълго ги сложете в найлонова торбичка в хладилника.

Домати

Ниската температура в хладилника  вреди на доматената мембрана и ги прави по-водни и сипкави. Също така ги прави по-безвкусни. Най-доброто място за доматите е на плота.

Източник: back2nature.rocks

ключови думи:
хладилник храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април