Знаете ли колко вида любов има?

Знаете ли колко вида любов има?

Любовта е може би единственото чувство на света, което превзема човек изцяло за дълъг период от време. За щастливците – докато смъртта ги раздели. Не всеки попада в приказка с щастлив финал, но това не означава, че страданията не са си заслужавали. Затова учените казват, че можете да обичате по различни начини и можем да извлечем поука от всеки един от тях. Това всъщност е точно така. Ако трябва да бъдем точни, психолозите различават цели шест вида любов. Най-известните изследователи на стиловете на любовните отношения са американските психолози Клайд и Сюзън Хендрик, които са партньори както в професията, така и извън нея. Те представят интересна класификация на видовете любов.

Психолозите твърдят, че любовното чувство на определен човек може да включва параметрите на различни видове обич. А защо не и всички наведнъж.

 Ерос

Първият вид е Ерос. Любителите на гръцката митология знаят, че това е името на бога на любовта, секса и страстта, който често се свързва със самата Афродита. Римският му еквивалент е Купидон. Този тип обич включва страстно чувство, което бързо ви обхваща. Преди го наричахме любов от пръв поглед – притеснение, пеперуди в стомаха, непрестанни мисли за обекта на желанията. Струва ви се, че човекът до вас е вашата сродна душа, вашата съдба. Когато човек е обхванат от такова чувство, емоциите му са интензивни и силни.

Лудус

Друг вид е Лудус. Ако свързвате името с "луд от любов" - далеч сте от истината. Това е чувство на обич като източник на удоволствие, което не предполага сериозни и дълбоки чувства и емоции. Или иначе казано, по-скоро говорим за "любов" за една нощ. По-скоро дори не става дума за любов, а за леко влюбване. Ако изпитвате подобно чувство, вие лесно, без никакво угризение, започвате няколко авантюри наведнъж, наслаждавайки се на емоциите, които комуникацията с предмета на любовта ви дава. Така че това е по-скоро любов към себе си, която удовлетворявате с интимен акт с партньор, който не е толкова от значение.

Storge

Като трети вид любов Клайд и Сюзън Хендрик отличават Storgе. Това е дълбоко чувство, базирано не толкова на физическо привличане, а на общ поглед върху живота, мирогледа, ценностите. Когато се чувствате така, на преден план излизат приятелски чувства. Такава любов дава спокойствие и вътрешен комфорт. С този вид обич се характеризират здравите семейства, които винаги са гледали в една посока и са изградили бъдещето си заедно. Разбира се, понякога страстта остава на заден план.

Прагма

Името Прагма говори само за себе си за този вид любов - човек подхожда рационално към избора на партньор, като претегля всички плюсове и минуси, оценява психологическата съвместимост и обмисля план за съвместен живот. Това е близко до любов по сметка, но излиза извън финансовите граници. Когато не си сигурен в силата на чувствата си, но знаеш, че партньорът ти ще ти даде стабилна среда, здрав наследник, спокойни старини или всичко накуп, говорим за Прагма.

Мания

 Любовта като мания е най-странният, най-изтощителният стил на любовни отношения. И най-опасният, тъй като лесно можете да станете зависими от партньор, да загубите вяра в себе си и да натрупате много комплекси. Този тип любов обаче дава незабравими емоции, както положителни, така и отрицателни. Понякога желанието отново да изпитате такива мощни емоции води до взаимозависими отношения. Ако трябва да бъдем честни, всяка добра любовна история съдържа поне малко мания от страна на партньорите.

Агапе

 Според семейство Хендрик този вид любов е най-безкористната и алтруистична. Обич за пример. Човек, изпитващ подобни чувства, се стреми да задоволи не собствените си нужди, а нуждите на любимия човек, дори понякога да се налага да жертва собствените си интереси. Въпреки че стилът Агапе не е често срещан в чистата си форма, във всяка здравословна любовна връзка трябва да има доза от тази любов.

ключови думи:
любов

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април