Въпроси и отговори за зеления сертификат

Въпроси и отговори за зеления сертификат

От 21 октомври със заповед на министъра на здравеопазването в България започна действието на нови ограничителни мерки срещу коронавируса. Те бяха наложени заради влошената ситуация, свързана с увеличения брой на заразените, приетите за болнично лечение и смъртните случаи.

Основен елемент е въвеждането на т.нар.зелени сертификати, които вече са единственият начин за достъп до по-голямата част от обществените пространства.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обясни, че въвеждането им е единственият начин да не се стигне до пълно затваряне, т.нар. "локдаун".

Кой може да получи зелен сертификат

Всеки, които е със завършен ваксинационен цикъл в последните 12 месеца. Това означава, че има поставени 2 дози от някоя от разрешените двудозови ваксини или 1 доза от еднодозовата.

Всеки, който доказано е преболедувал COVID-19 през последните 12 месеца. Това се доказва с представянето на положителен резултат от антигенен или PCR тест, проведен в лаборатория или болница. Удълженият срок на този вид сертификат ще важи само за територията на България.

Всеки, който предостави негативен резултат от PCR тест, направен през последните 72 часа.

Всеки, които предостави негативен антигенен тест, направен през последните 48 часа. Такива тестове ще бъдат предоставени от районните здравни инспекции на всички лицензирани лаборатории в страната. Единственото, което гражданите ще заплащат за тези тестове, е такса за вземането на проба.

Временен документ за срок от един месец, който има функцията на зелен сертификат, ще може да бъде издаван и след поставянето на първата игла от двудозовите ваксини (Pfizer, Moderna и Astra Zeneca). Той ще важи в периода до поставянето на втората доза, след което всеки ще може да си извади зелен сертификат за завършен ваксинационен цикъл.

Всички тестове трябва да бъдат валидирани през Националната здравно-информационна система.

За къде ще ми трябва сертификат

Зеленият сертификат ще се изисква за всички места, на които се предоставят услуги или се провеждат събития, както и за нехранителните магазини с площ над 300 кв. м., в това число:

Заведенията за хранене, развлечения, хотели

  • Кина, театри, циркови представления, музеи, концерти и галерии
  • Магазини тип МОЛ и магазините над 300 кв. м.
  • Фитнес центрове, спортни зали, басейни, клубове за занимания
  • Организирани групови посещения и екскурзии
  • Посещение на футболни мачове на открито

Посещения на журналисти, които отразяват събития

Посещения на студенти и преподаватели, продължаващи с присъственото обучение. Всеки университет ще има право да взема самостоятелно решението дали занятията да са присъствени или онлайн.

Контролът ще се упражнява от съответния организатор на събитие, от собственика на пространството или от предоставящия услугата.

От четвъртък зеленият сертификат е задължителен за всички работещи в лечебни заведения за болнична помощ, хосписи, диализни центрове, комплексни онкологични центрове, както и за работещите в старческите домове.

Къде и от кого не се изисква зелен сертификат

Зелен сертификат няма да се изисква за дейности, чието ограничаване или преустановяване пряко ще засегне нормалната дейност за цялото общество. Сертификати няма да се изискват за:

  • Посещение на хранителни магазини, аптеки, банкови институции и магазини с площ под 300 кв. м.
  • Посещение на държавни институции и работещите в държавната администрация
  • Използването на обществения транспорт
  • Преподавателите в училищата
  • Децата под 18 годишна възраст

Източник: Свободна Европа

ключови думи:
зелен сертификат

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април