А ти заседнал ли си?

Твърде много ли седим или тренираме твърде малко?
А ти заседнал ли си?

Всички са наясно, че физическата активност е здравословна. Независимо от възрастта, пола или телесното тегло, активният начин на живот е в състояние значително да подобри качеството на живот и да намали риска от заболявания. Всеки, който отделя минимум един час дневно за тренировка се счита за физически активен. А дали е от значение какво се случва през останалата част от денонощието? За добро или лошо, съществуват редица научни изследвания, които дават отговор на този въпрос.

Какво означава заседналост?

Заседналост е всяка дейност със сравнително нисък енергоразход. В общи линии, това означава, че винаги докато сте в седнало или легнало положение (с уговорката, че не правите секс или не тренирате), вие практикувате заседналост. Сега се замислете колко време прекарвате в заседналост и колко – във физическа активност. Идват лошите новини – както ще стане ясно по-долу, заседяването е тясно свързано с множество здравословни рискове, без значение колко сте активни в ежедневието си.

През 2009 година д-р Питър Катцмаржик и негови колеги от биомедицинския изследователски център "Пенингтън" публикуват проучване, разглеждащо връзката между седенето и смъртността сред извадка от 17 000 канадци. Съвсем очаквано, изследването установява връзка между времето, което се прекарва в седнало положение и общата смъртност и смъртността поради сърдечно-съдови заболявания. Смъртността при най-седящите хора била с близо 50% по-висока от тази на индивидите, които седели най-малко. По-интересно е, че зависимостта между седенето и смъртността не с повлиява от нивата на средна и висока физическа активност.

Това далеч не е единственото изследване, което доказва подобна връзка. Друго проучване, проведено в Австралия свидетелства, че всеки час, прекаран пред телевизора, се асоциира с 11% повишен риск от обща смъртност, без значение от възраст, пол, обиколка на талията и физическа активност. Всички налични епидемиологични проучвания правят аргументирано предположение, че продължителното седене е представлява сериозен риск за здравето.

Как ни вреди седенето?

  • Занижен енергоразход. Съвсем очевидно, когато сте пасивни, вие не сте активни. Изненадващото в случая е, че при повечето хора заседналостта и физическата активност не си влияят. Бихте могли да прекарвате във фитнеса и по два часа всеки ден, но това по никакъв начин няма да ви попречи да седите и лежите през останалите двадесет и два. Изследвания сочат, че заседналият начин на живот намалява енергоразхода най-вече чрез възпрепятстването на леката активност (стоене, ходене), отколкото чрез редуциране на дейностите, което наричаме "тренировки".

  • Завишен калориен прием. Седенето води до преяждане. Водещ фактор в случая е гледането на телевизия. Учени извеждат интересна зависимост – за всеки допълнителен час, прекаран пред телевизора, децата консумират 167 излишни калории, главно под формата на високоенергийни продукти с ниска хранителна стойност (т.е. обичайно рекламираните по телевизията храни). Освен облъчването с реклами, допълнително влияние върху преяждането оказва и склонността на хората да се хранят автоматично, далеч отвъд задоволяването на естествените си потребности.

  • Физиологични адаптации. Доказано е, че 5 дни, прекарани на легло са достатъчни да повишат значително нивата на триглицеридите (35%) и "лошия" холестерол в кръвта, както и инсулиновата резистентност (50%). Това са сериозни предпоставки за възникването на сърдечно-съдови заболявания и диабет. Важно е да се отбележи, че тези зависимости се установяват при напълно здрави индивиди с нормално телесно тегло и сравнително високи нива на физическа активност.

Съвременното общество е изключително "седящо". Средностатистическият човек ежедневно прекарва над 8 часа в седнало положение, което е над половината от т.нар. активна част от денонощието ни. Това, което можем да направим е да се опитаме в максимална степен да разчупим заседналото си ежедневие. Опитайте се да си създадете програма, която да ви изкарва от стола поне за пет минути на всеки час. Излизайте на чист въздух, разхождайте се из офиса, отидете до най-далечния диспенсер за вода. Ако сте прекалено заети, просто се изправяйте от време на време или увеличете приема на течности, за да имате повече разходки "по спешност". И запомнете – прекомерно седене и недостатъчно упражнения не са едно и също нещо.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май