Велики четврътък - най-важният ден от Страстната седмица. Какво НЕ се прави

Велики четврътък - най-важният ден от Страстната седмица. Какво НЕ се прави

Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца.

Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

На Велики четвъртък Господ Исус Христосизвършил пасха в дома на един жител на Йерусалим. Преди вечерята Той умил краката на апостолите и казал:

''Не дойдох да служа, а да послужа''. После Спасителят установил св. тайнство Евхаристия (Причастие), като Сам причастил светите апостоли.

По великата си милост Господ и на нас дава възможност да приемаме Неговото истинско тяло и кръв по време на св. Литургия, та като приемам Христос вътре в нас, да се стремим да Го задържим чрез чистотата на сърцето си.

След като завещал новата заповед за любов към всички, Христос явил на учениците Си, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Иуда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Иуда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник.

След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската, дето се молил до идването на предателя.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденския хляб. Той носи най-разнообразни названия по територията на цяла България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

Обикновено се украсява с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така, както боядисаните в червено яйца - кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага също червено яйце.

Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия - т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, които разказват за Христовите страдания.

Чрез тях ставаме свидетели на подигравките, мъките и кръстната смърт на Христос, чрез която Той ни изкупи. ''Ето Агнецът Божий, който прие върху Си нашите грехове.'' И отново се замисляме дали и ние не разпъваме Христос чрез нашите страсти и грехове.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

Какво НЕ се прави на Велики четвъртък?

От започването на четвъртъка, до настъпването на Великден, не можете да изнасяте нищо от къщата, и особено не бива да искате пари назаем, нито пък давайте пари назаем. Това е лоша поличба.

Забраненото е да се перат и да се простират дрехи.

 Не бива да споделите дори с роднини или съседи съдове или продукти.

Не можете да оставяте в нощта на Велики четвъртък до Разпети петък накиснати, мокри дрехи, които не сте успели да прострете, нито трябва да оставяте неизмити чиниите.

Както и в останалата част от дните на Страстната седмица, в четвъртък не можете да се забавлявате, празнувате празници, песни и танци.

Не се яде в този ден мазна храна.

Много е желателно да правите следното:

От решаващо значение е да почистите този ден сутринта. Така че, дори ако нямате време а и да отидете на работа, първо вкъщи поне нещо можете да свършите! Можете, например, да измиете чиниите и изхвърлите боклука ...

На този ден трябва да се отървем и от всичко ненужно в дома си. Изхвърлете старите и непотребните вещи. Не ги подарявайте, защото според вярванията късметът ще си тръгне от вас.

Най-смелите да се потопят в море, река, или басейн на Велики четвъртък. Нашите предци вярвали, че този ритуал ще ви помогне да "отмиете всички болести."

Велики четвъртък  - най-подходящият ден от годината за първи път да подстриже косата на малки деца. Селяните смятат за "късмет"  деня  дори добитъка стрижат тогава.

За да имате пари до следващия Великден, бройте парите, които имате три пъти! Ако е възможно, също така да пренаредите мебелите ...

Това е най-добрият ден да свалите клетвата от враговете си, или да простите. Рано сутрин, преди изгрев слънце, се измийте, като е необходимо да се произнасят думите: "Аз се измих, изчиствам и душата си и прощавам на враговете си. Амин."

 

ключови думи:
Велики Четвъртък

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май