Зелена светлина за идеите

Един интересен начин да разберете коя ваша хрумка има бъдеще
Зелена светлина за идеите

Има хора, които твърдят за себе си, че са изключително безидейни. Точно към тях се обръщам: не сте! Без да си давате реална сметка за това, всеки ден в главата ви се раждат един милион хрумки. Някои от тях са добри, други – не съвсем, но са факт, колкото и да отричате съществуването им.

Иначе казано, тук основният проблем не е в наличността, а в реализацията, ако ме разбирате какво искам да кажа. А причината да не посягате към последната е, че може би често си задавате един наистина съществен въпрос: колко, всъщност, е добра идеята ми и струва ли си да се боря за нея?

Ако това ви успокоява, аз редовно се изправям пред въпросното питане. По няколко пъти на ден. Понякога успявам да го разреша съвсем интуитивно, но не винаги.

Така, търсейки начин да разпознавам печелившите криейтив решения, вчера попаднах на интересен семинар за млади предприемачи :) Там имах възможността да се запозная с един полезен инструмент за оценка на бизнес идеята, разработен от Института за предприемачи на Сиско

Разбира се, въпросният метод е с бизнес насоченост, но може да бъде приложен по отношение на всяка хрумка.

Какво представлява? Най-общо, това са няколко въпроса, които всеки предприемач би трябвало да си задава преди да стартира нов бизнес – има ли пазарна ниша за продукта му, кои са конкурентите, какви са предпоставките за развитие и т. н. Всички питанки се изписват в специално създадена графика, разделена на четири отдела. А към всеки въпрос се залепя листче в зелен, жълт или червен цвят, върху които се попълват отговорите.

Повече зелени листчета по графиката означават по-добри възможности за идеята да потръгне и да бъде успешна. Разбира се, създателите на бизнес светофара напомнят, че той е само помощно средство за оценка на шансовете и, че предприемачът трябва да проведе още много проучвания, за да е сигурен в успеха си.

inm.com

Като оставим настрана бизнеса обаче, този инструмент би могъл да бъде изключително полезен в живота на човек. С негова помощ, всеки би могъл да оползотворява творческия си потенциал по-пълноценно, както и да бъде по-креативен.

В този ред на мисли, следващия път, когато ви хрумне нещо, не бързайте да го категоризирате като невъзможно. Изпишете го. Сетете се за всички благоприятни предпоставки за реализацията му – отбележете ги в зелено. После преминете към тези, в чиято благоприятност не сте чак толкова сигурни. Нека бъдат жълти. А накрая намерете място и на червените листчета. Знам, че не са ви любими, ама...

Когато готовият светофар "светне", веднага ще разберете по кой път да поемете :) Желая ви успех и повече смелост в осъществяването на мечтите си! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май