Мобилните телефони – врагове на дружбата!

А студеното кафе прави хората коравосърдечни
Мобилните телефони – врагове на дружбата!

Знам, че сте хора с въображение, затова ви моля да си представите следната ситуация: Срещате се с човек, който познавате съвсем бегло и се отбивате в близкото заведение, за да изпиете по чаша кафе и да размените по няколко незначителни приказки. В момента, в който сядате, той (или, ако предпочитате, тя) изважда телефона си и го поставя на масата пред себе си. Защо го прави? Може би очаква обаждане. Може би господинът (или дамата, разбрахме се) е с тесни джобове и апаратът му убива. Може би пък просто машинката е нова и въпросната личност умира да си я гледа. Каквато и да е причината за това, едно тазгодишно изследване сочи, че подобно действие може да се окаже много сериозен прът в спиците на социалната каручка.

Психолозите от Есекския университет Пржибилски и Уейнщайн набират 68 непознати доброволци и ги разпределят по двойки със задачата да прекарат по 10 минути насаме в разговор за "интересна случка, която ви се е случила през последния месец". В кабинките на половината участници, встрани от тях, има поставен мобилен телефон, а при останалите на мястото на телефона има тетрадка.

След приключването на разговора, всеки един от хората трябва да отговори на въпроси, касаещи личността, с която се е срещнал. Онези, разговаряли в компанията на мобилен телефон, като цяло били по-скептично настроени. Например, били по-малко склонни да се съгласят с твърдението "вероятно е да станем приятели, ако имаме повече време за общуване".

Разбира се, учените са упорити създания и затова си правят и втори експеримент, за който набират нови 34 чифта участници. Този път някои от двойките си говорят на някаква напълно досадна тематика, докато други разискват "най-значимите събития през последната година". Отново, в част от кабинките има телефон, а в останалите – нищо и никаква тетрадка. Във случаите, когато партньорите са дискутирали на смислена тема и са били в компанията на тетрадка, те изпитват много повече взаимно доверие и близост. Нито един от участниците обаче не отчита наличието на предмет в стаята като фактор за техните впечатления, което предполага, че всичко се случва на подсъзнателно равнище.

inm.comКраткият извод от разказаното дотук е: "Ако искате да задълбочите отношенията си с някого, в никакъв случай не изваждайте пред него... мобилния си телефон". Разбира се, това не е гаранция, че ще имате успех, но все пак. Иначе, въпросното изследване ме подсети за няколко други подобни случая на външно неодушевено влияние, на които бях попадал.

Арън Кей и колектив, например, набират хора за участие в кратка финансова игра. Тези от тях, на чиито маса имало разположено куфарче, играли много по-агресивно и себично, отколкото други, които били в близост до раница. Отново, на въпроса кое е повлияло на стила им, нито един от участниците не споменал който и да било аспект от околната среда.

inm.comДжон Барг от Йейл пък решава да експериментира с компютърна игра-симулация на риболов, което само по себе си е впечатляващо. В нея всеки играч може да прецени колко от улова си да върне в езерото, за да има и за останалите. Преди играта участниците изпълняват отделна задача, в която трябва съставят изречения от определен брой безразборни думи. На половината хора нарочно са подадени комплекти, съдържащи понятия на тема "сътрудничество". Разбира се, именно тези участници се държали като добри другарчета по време на риболова и не ощетили останалите.

Няколко години по-късно същият този Джон Барг и колегата му Лорънс Уилямс събират група студенти и им предлагат да държат в ръка чаша с горещо или студено кафе, докато отговарят на няколко въпроса. Следва разговор на студентите с трето лице, което впоследствие напуска и неговите събеседници трябва да кажат дали биха го наели на работа. Може би вече сами се досещате, че младежите със студеното питие отговорили "не", докато тези с топлото били позитивно настроени.

Практическото приложение на подобни открития е доста спорно, но да знаете, че има много по-голяма вероятност да получите своето, ако връчите на обекта на своите изисквания чаша греяна ракия, вместо бутилка студена бира... примерно. Това дали ще носите куфарче със себе си го оставям изцяло на вашата преценка. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 25.09.2012 | 08:48
    Такива експерименти нищо не показват, защото няма как всички хора да бъдат поставени под общ знаменател. Всичко си зависи от хората в една връзка.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май