Признаци, че имате токсична приятелка, която само ви вреди

Признаци, че имате токсична приятелка, която само ви вреди

Приятелството не винаги носи радост и щастие. Психолозите ни обясняват как се държат токсичните приятелки, които заедно с щастието могат да ни донесат само психологическа травма и куп проблеми.

Тя не се радва на вашия успех

Токсичната приятелка никога няма да се зарадва искрено на вашата успешна среща, нова работа, повишение. Тя може да каже само сухо "страхотно" или "уау", но няма да пита радостно за подробности. Това показва, че тя общува с вас само за да задаволява гордостта си.

Тя ви ревнува

Когато мъж те ревнува, това е ужасно. Ако една приятелка ви ревнува, тогава това е двойно по-ужасно. Където и да отидете без нея, тя ядосано пише фрази като: "Защо не ми се обади?",  "Видях сторито ти в Instagram". Когато се среща, тя може да играе ролята на обидено момиченце, което е просто безумно вбесяващо. Такова приятелство няма да доведе до добро.

След разговор с нея се чувствате зле

Много хора смятат, че това е резултат от някакъв магически ефект, но това не е така. Ученията отдавна са установили, че ако изпитваме емоционален дискомфорт в общуването с някой човек, това неизбежно ще се отрази на нашето благосъстояние. Когато говорим с някой, с когото ни е неприятно да говорим, това може да причини главоболие, болки в ставите и силно неразположение.

Принудени сте да слушате оплакванията й в неудобно за вас време

Тя не уважава вашето лично пространство, така че може да се обади през нощта или рано сутрин. Тя се обажда и се оплаква от живота, а след това внезапно изчезва. Ако не можете да кажете на човек, че се чувствате неудобно, това е много лошо.

В нейно присъствие се чувствате несигурни

Най-вероятно това се дължи на факта, че тя ви критикува по-често, отколкото хвали. Например, купили сте красива рокля и тя каза, че не ви стои добре. Започнали сте връзка с мъж и вместо да бъде щастлива за вас, тя каза: "Можеше да намериш нещо по-добро." Подобно поведение е неприемливо за приятели.

Тя ви имитира

Психолозите са сигурни, че ако имитацията на приятел не ви дразни, такова приятелство може да се запази. Ако ви притеснява, най-добре е да прекратите връзката. Има две възможни причини за това поведение: тя или ви ревнува, или й е много трудно да измисли собствен стил.

Тя се опитва да бъде по-добра от вас

Често се случва приятелка да се опитва да бъде по-добра във всичко - търси по-интересна работа, опитва се да се облича по-скъпо, насочва вниманието на мъжете към себе си и т.н. Тя превръща приятелството в безкрайно състезание. Това е много изтощително.

Тя ви използва

Имате кола, така че почти всеки ден тя ви моли да я закарате някъде или да я вземете отнякъде. Няма за какво да се притеснявате, ако самата тя периодично ви помага и предоставя цялата възможна подкрепа. Ако това не се случи, бягайте от нея, но бързо, защото тя ви манипулира и се възползва от добротата ви.

Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май