Секс и Ковид: Може ли след ваксинация?

Секс и Ковид: Може ли след ваксинация?

Сексът е разрешен дори, ако партньорите са с различни ваксини, каза доц. Ангел Кунчев.

Разрешени ли са сексът, алкохолът и СПА-процедурите непосредствено след ваксинация срещу COVID-19? Експерти-вирусолози и сексолози са категорични, че връзка между имунизацията и обичайните занимания на човек като интимни контакти, посещението на сауна или басейн, както и умерената употреба на алкохол - няма, пише "Труд".

"Най-краткият отговор дали човек може да прави секс след ваксинация е "Може, ако може и преди нея”, каза доц. Атанас Мангъров, ръководител на COVID-19 отделението в Инфекциозна болница.

"Имунната система действа независимо от тези активности. Може да се прави секс след ваксиниране, дори и ако партньорите са с различни ваксини”, заяви по-рано пред Нова телевизия и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Не са установени проблеми в репродуктивната функция. Евентуалните странични ефекти са предимно главоболие, температура, хрема или възпалено гърло, но те отшумяват в рамките на 24 до 48 часа от поставянето на ваксината. Не е вярно, че ваксините действат по различен начин на полов принцип - съответно на мъжете или жените.

Сексологът доц. Румен Бостанджиев също потвърди, че имунизацията няма връзка с интимния контакт.

Няма и не би трябвало да има връзка между имунизация и качеството на интимния контакт. Няма основание да се предполага подобно влияние на ваксините. Ако човек изпитва тревожност от ваксинацията, може да очаква смущения, но не би трябвало и няма логическа връзка между секс и ваксинация. Ваксината, каквато и да е тя, няма как да влияе на сексуалната активност. Затова и в случая съм съгласен с доц. Атанас Мангъров, че който си го може, си го може (смее се, б. р.) с или без ваксина.

Според водещия канадски лекар д-р Тереза Там обаче, при секса в наши дни е добре да се пропусне целвката, да се избягва близостта лице в лице и предварително да се проследи за симтопи на заразата у партньора. Нещо повече: "И помислете дали да не носите маска по време на секс, за да се предпазите от новия коронавирус", предлага главният здравен експерт на Канада.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април