Формулата на щастливия брак отпреди 100 години

Формулата на щастливия брак отпреди 100 години

Правилата за семейно щастие, които ще споделим с вас в тази статия, са публикувани за първи път през 1936 г. в Англия – и както ще се уверите, огромната част от тях все още не са изгубили своята актуалност. Макар че разпределението на задълженията в семейството оттогава до днес е претърпяло промяна, малко или много, тези прости препоръки са толкова смислени и логични, че си струва да ги знаем и да се опитаме да се придържаме към тях. Някои от съветите за щастлив брак ще ви развеселят, но спазването на други би могло да направи семейния ви живот по-хармоничен. Написаното е насочено предимно към нежната половинка от човечеството, но няма да навреди и на мъжете да прочетат следващите редове.

Каква е формулата за щастлив брак?

Отношенията между брачните партньори трябва да се основават на разбирателство и търпимост. Нека си спомним думите на Шекспир: "От днес ценя в жената душата повече от красотата" (Укротяване на опърничавата, превод Валери Петров).

  • Според златното правило на семейния живот само абсолютната безкористност и на двете страни може да направи техния съюз щастлив – тогава, когато всеки от съпрузите полага максимум усилия, за да удовлетвори желанията и стремежите на другия. Разбира се, ако тези желания са разумни.
  • Не можем да очакваме, че бракът от самото начало ще бъде идеален. След медения месец отношенията в новото семейство преминават в нов, по-спокоен коловоз. По същото време съпрузите започват да откриват един в друг незабелязани по-рано недостатъци. Възможно е изведнъж да осъзнаете, че съпругът ви е много далеч от съвършенството и не е изключено това да ви накара да се почувствате излъгана. От друга страна, можете ли да кажете за самата себе си, че сте перфектна? И още нещо – готова ли сте цял живот да отговаряте на високите очаквания на съвършения мъж?
  • Съпругът ви невинаги ще възприема света по начина, по който го възприемате вие. Повярвайте, понякога е много полезно да се поставите на неговото място и така да разберете какво трябва да промените в себе си. Освен това малко градивна критика никога не е излишна.
  • Никога не обиждайте съпруга си пред други хора. За всички ще бъде изключително неловко, да не говорим за съпруга ви – за неговото достойнство ще бъде пагубно. Овладейте се, дайте си малко време да се успокоите. След време причината за избухването ви ще се окаже съвсем незначителна. Независимо колко сте гневни, запазете самообладание и не спирайте да се усмихвате.
  • Не се опитвайте да изяснявате отношенията си, когато един от двамата е много зает, уморен, разстроен или гладен. Ще стане още по-лошо! Това се отнася особено за моментите, когато мъжът е гладен. Хапнете заедно, а след обяда с изненада ще забележите, че проблемът е изчезнал от само себе си. И още нещо – никога не започвайте спор с ужасния аргумент: "Нали ти казах". Много от представителите на силния пол реагират на това като бик на червена кърпа. Те мислят, че по този начин вие се опитвате да демонстрирате превъзходството си и да вземете всичко в семейството в свои ръце. Изобщо, никога не напомняйте на съпруга си минали грешки и провали. Успокойте се, не се ядосвайте за минали неща.
  • Не си позволявайте да губите самообладание, когато съпругът ви е сърдит. Това само ще влоши ситуацията. Опитайте се да не му правите забележки и да не го дразните. В такива случаи той ще бъде принуден или да премълчи, или да се принизи до там, че да влезе в престрелката и да ви отговори по недостоен за джентълмените начин.
  • Никога не си говорете арогантно – нито насаме, нито пред ваши приятели. Ако правите това на публично място, околните ще се чувстват неловко. Да повишиш тон на съпруга си е признак на лошо възпитание. Това е допустимо само ако има пожар или ви застрашава друга смъртна опасност.
  • Не закъснявайте за излизане със съпруга си. Схващането, че мъжът трябва да бъде накаран да чака, е измислено от тесногръди жени. Неточността дразни, а раздразнението никога не прераства в гореща любов и вярност до гроб.
  • Интересувайте се от неща, които вълнуват вашата половинка. Например, ако той се интересува от политика, се опитайте да се образовате по политически въпроси, за да имате възможност да поддържате разговора на неговото ниво. На жена, която не може да бъде в ролята на достоен събеседник, обикновено се гледа като на кукла, но не и като на равноправен партньор в брака.
  • Не се съгласявайте с половинката си винаги и за всичко. Защитавайте своето мнение – разбира се, ако е обосновано. Ако просто кимате одобрително за всичко казано, никога няма да ви уважават. Съгласието, на което се държи здравото семейство, никога не предполага загубата на индивидуалността на един от неговите членове.
  • Винаги показвайте, че очаквате от съпруга си такова отношение, каквото очаквате от всеки друг непознат мъж. Той трябва да бъде с вас толкова деликатен и уважителен, както би бил с непозната жена. Пренебрежение от негова страна е абсолютно недопустимо.
  • Не се смейте на старите заповеди за послушание, на които са се градили патриархалните бракове. Не възприемайте тези закони на съвместния живот за старомодни. Твърдението на Тенисън, че покорната жена незабележимо управлява съпруга си, е много близо до истината.
  • В критични ситуации не си и помисляйте за бягство. В момента, в който се изкушите да направите това, си спомнете за щастливите дни на вашата любов. Дори когато желанията на вашия съпруг ви уморяват, едва ли са така непоносими, че да избягате от него на края на света – най-важното е да бъдем полезни един на друг с радост и открито сърце.
  • Изхвърлете израза "все едно ми е" от вашия речник. Този съвет се отнася както за съпруга, така и за съпругата. Първо, демонстрацията на подобно отношение е сигурен знак за приближаваща беда. И второ, обикновено това не е истина – само в много крайни случаи действията на единия в двойката са абсолютно безразлични на другия.
  • Не забравяйте, че умната жена действа умело и незабележимо. В по-голямата част от случаите тя постига своето, като успява да накара съпруга си да повярва, че идеята всъщност е била негова. Вероятно са прави тези, които твърдят, че съпругата много често е двигателят, който тласка мъжа напред по пътя към успеха.
  • Помнете, че един дори и дребен комплимент може да свърши наистина добра работа. Чрез него жената може да постигне своите желания.
  • Трябва да сте наясно, че съпругът ви едва ли ще прекарва вечерите у дома, ако вие сте заети с всичко друго, но не и с неговата скъпоценна персона. Отделете му време – нека облече любима си домашна дреха и удобни домашни чехли, настанете го в креслото до камината, седнете до него и си побъбрете за всичко интересно и на двамата.

Грижете се за себе си, за да е успешен бракът ви

  • Когато избирате облеклото си, не се влияйте от вкуса на хората около вас – не се опитвайте на всяка цена да ги превъзхождате. Обличайте това, което харесва вашият съпруг. Отделяйте на дрехите си вниманието, което сте им отделяли преди сватбата. Ако половинка ви много харесва някоя стара рокля, носете я от време на време, дори вече да е излязла от мода. Не забравяйте, че повечето мъже са доста консервативни по отношение на избора на облекло. Вашият съпруг винаги ще се радва да ви види в тоалета, който ще предизвика у него приятни спомени.
  • Глупаво е да носиш дрехи в определен стил само защото всички ги носят. Избирайте това, което ви отива – това трябва да бъде главният критерий при избора ви на гардероб.
  • Не се престаравайте с облеклото при излизането на ресторант или на вечеря в тесен приятелски кръг. В такива случаи е напълно достатъчна коктейлната рокля.
  • Когато пътувате за няколко дни извън града, не взимайте само поли с волани и рокли с гол гръб. Съпругът ви ще се разочарова, ако не можете да се разходите с него на живописно, но труднодостъпно място на брега на реката, защото сте взели само обувки на високи токчета.
  • Ако нямате достатъчно добри спестявания, не се увличайте в покупки на екстравагантни тоалети по последен писък на модата. По-добре да притежавате нещо по-класическо, но с качествена изработка, отколкото да се увличате по модели, които бързо ще излязат от мода.
  • Никога не се гримирайте на обществено място. Това трябва да правите само вкъщи - в банята или спалнята.
  • Не забравяйте, че усмивката подмладява лицето по-добре от всяка козметична процедура. Благодарение на нея бръчките изчезват. Щастливата и доволна жена остава дълго привлекателна.
  • Грижете се не само за "официалния", но и за ежедневния си външен вид. Такива "дреболии" като неизмита коса, износени пантофи и избеляло бельо могат да убият цялата романтика на семейния живот. Още от сутринта на закуска бъдете свежи и елегантни – това ще зареди всички от семейството с оптимизъм и енергия за целия ден.
  • Има правило за добрия вкус, което винаги трябва да помним. Домакинята не може да бъде по-добре облечена от гостите си. Ако имате съмнения какво да облечете в определена ситуация, направете избор в полза на обикновеното облекло – така никога няма да сгрешите.
  • Погрижете се и за гардероба на съпруга си. Пренебрежението на мъжете към собственото им облекло е пословично, така че ви се налага да се погрижите за неговия имидж. Имайте предвид, че ако той е облечен добре, и вие ще изглеждате по-елегантна.
  • Да вземете половинката си за продължително обикаляне по магазините е глупаво. Ако за вас е важно мнението му за определени неща, то тогава в самото начало на шопинга ги погледнете заедно и пуснете благоверния си "на свобода".
  • Не се сърдете и не се ядосвайте, ако съпругът ви е решил да облече нещо, което на вас ви се струва неуместно. Да предположим, че той е избрал вратовръзка на яркочервени и сини райета и ги е съчетал с кафяв костюм. Не е нужно да му се присмивате или да се заяждате с него. Достатъчно е спокойно и ненатрапчиво да коригирате неговия избор, като внимателно му подскажете по-добър вариант.
  • Не се смейте, ако съпругът ви предложи да промени вашия стил на обличане. Добрата съпруга се старае да изглежда така, както се харесва на мъжа ?. Освен това мнението, че силният пол не разбира от мода, е погрешно. Напротив, мъжете имат собствен поглед към модерното и те нерядко имат интересни и необичайни идеи. Обърнете внимание – по-голямата част от известните модни дизайнери са именно мъже.

Източник: Фрамар.бг

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май