Сладка идея с вкус на есен: Печени круши

Сладка идея с вкус на есен: Печени круши

Циганското лято си отиде, ухае на пушек, мокри листа покриват земята...

Хрумва ни сладка идея, с която да приветстваме сезона. Ммм, печени круши... 

Необходими продукти:

5 малки, ароматни круши (може и обелени)

3-4 супени лъжици кафява захар

1-2 супени лъжици мед

100 мл вода

1 шушулка ванилия или 1 зрънце карамфил 

сокът на един портокал 

щипка канела на прахinm.com

50 грама орехи или други ядки

По желание:

50 мл. десертно или сухо бяло вино

Как да приготвите:

Измийте крушите и ги разрежете по дължина. Оваляйте половинките в кафява захар.

Издълбайте семките с лъжичка и в получената дупчица поставете по една ядка. Поръсете отгоре с канела и капнете малко мед.

Подредете крушите в подходяща тавичка. Залейте ги с вода, портокалов сок и вино. Ей, накъде без ваниловите семенца или карамфила? Разпръснете ги неравномерно вътре.

Пъхнете тавичката в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете около 40 минути, докато виното почти се изпари. А из къщата се разнесе аромат на печена есен...

От време на време, поливайте крушките със сосчето. Просто така, за да не ви стане скучно.

Kогато забележите симпатичните приятелчета да омекват и покафеняват, значи е време да изключите фурната.

Десертът се сервира леко охладен. За още по-богат вкус пък, може да добавите и топка ванилов сладолед, полят със сиропа от печените круши.

 

ключови думи:
печени круши

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май