Вкусната традиционна баница на баба

Да си оближеш пръстите!
Вкусната традиционна баница на баба

Ароматът на прясно изпечена баница може да те плени до такава степен, че да забравиш и за диетата и за въздържанието.

Истината е, че ако баницата не е ежедневие в дома ви, може да донесе наслада както на вас, така и на цялото семейство. Веднъж на няколко месеца няма да наруши, която и да е било диета независимо дали я спазвате с цел поддържане на здравословни килограми, поради здравословен проблем и някаква друга причина.

Смятам да споделя с вас нашата семейна рецепта за домашно приготвена баница, която първо баба, а сега и мама приготвя с голям успех. Признавам си, че и на мен ми е слабост, но доста рядко и само за специални случаи правя. Предпочитам я редена и предварително нарязана на парчета. Става пухкава, във вътрешността мека, ав същото време с хрупкава препечена коричка.

Сигурна съм, че почти всяко семейство в България има свой начин на приготвянето на това толкова популярно кулинарно изкушение у нас, но все пак си заслужава да пробвате и тази.

Необходими продукти:

1633458Thinkstock/Guliver

1 пакет кори за баница
250-300 грама сирене
4-5 яйца зависимост от тавата
500 милилитра естествено газирана вода
50 грама масло
2 супени лъжици олио от семки на грозде

Сложете олио на дъното на тавата, в която ще приготвяте баницата. Отворете пакета с кори и сложете първите 2 кори на дъното на тавата, поръсете равномерно с натрошеното сирене, след което сложете още 2 гори и отново поръсете със сирене и така докато не завършите само с 2 кори от пакета. Нарежете внимателно баницата на парчета.

Разбийте яйцата и към тях внимателно прибавете газираната вода. Изсипете получената смес равномерно върху цялата баница, така че всички кори да станат мокри. Между парчетата сложете малки парченца масло и сложете така получената баница в предварително топла фурна на 180- 200 градуса по С. Печете в рамките на 40-45 минути или до получаване на запечена коричка.

Желателно е да не отваряте фурната, докато се пече баницата, за да не се смачка. След като я извадите от фурната не я завивайте с кърпа. Добър апетит!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март