Кьопоолу

По селски
Кьопоолу

Рецептите за кьопоолу са толкова много, колкото и рецептите за печени картофи. Въпреки това смятам да ви споделя рецептата на нашето семейство, която с радост приготвяме вкъщи вече няколко поколения наред и като че ли всяка от дамите във фамилията добавя по нещо малко за разкош.

Хубавото на тази традиционна семейна рецепта е, че може да се приготви голямо количество печени патладжани и червени чушки, които да се замразят във фризера и при нужда да се приготви кьопоолу буквално 2-3 часа преди консумация. Друг удачен вариант е да си оставите една част от кьопоолуто да се хапва на момента в рамките на 1 седмица, а останалото количество да се сложи в буркани и да се консервира за предстоящите зимни месеци.

Необходими продукти:

1560732Thinkstock/Guliver

2-3 патладжана
2-3 червени или зелени чушки
1/2 чаена чаша орехи
2 скилидки чесън
3 супени лъжици зехтин
1 връзка магданоз
щипка черен пипер
хималайска сол на вкус

Изпечете и обелете патладжаните и чушките. Сложете ги в блендер или използвайте купа, за да използвате пасатор. Към тях прибавете предварително смлените орехи, чесън, зехтин, черен пипер и сол на вкус. Пасирайте до получаването на еднородна смес. В случай, че желаете да усещате орехите, то ги добавете накрая заедно с магданоза.

Лично аз не харесвам в кьопоолуто да има лимон или оцет, но според вашия вкус можете да добавите. Сервирайте с филийка препечен хляб и комбинирайте със сезонна салата. По този начин ще получите прекрасен здравословен обяд!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април