Пълнени постни сърмички

С листа от цвекло
Пълнени постни сърмички

Есента е най-прекрасният сезон за вкусните пълнени постни сърмички, които традиционната българска рецепта е да са направени с лозови листа, но ви гарантирам, че пробвате ли ги веднъж с листа от цвекло - само така ще ги приготвяте.

Рецептата на пълнените постни сърми с листа от цвекло е дело на мама, която е от домакините, които обичат да експериментират с нови вкусове и най-интересното е, че винаги съумява да те изненада с нещо вкусно и полезно за здравето. Така приготвените сърми могат да се ядат, както топли така и студени, което ги превръща в отлична алтернатива и за тези от вас, които искат да си вземат от тях за обяд в офиса.

На пръв поглед само сложно изглежда цялата процедура, но истината е, че за направата на вкусните сърми ще ви отнеме не повече от 30 минути за приготвянето на листата, плънката и съответно свиването. Важно е да изберете около 80 хубави листа, като ги бланширате само с потапяне в солена вряща вода за секунди и след това моментално ги сложите в студена.

Необходими продукти:

1580402Thinkstock/Guliver

1 чаена чаша ориз
2 средно големи моркови
3 средно големи глави лук
1 средно голям домат
1 супена лъжица сушени зеленчуци
2 чаени лъжички кимион
2 чаени лъжички зелен магданоз
2 чаени лъжички джоджен
2 чаени лъжички копър
сол
4-5 супена лъжици мазнина
1 чаена лъжичка пресен джинджифил

Ситно нарязания джинджифил, лук и настърганите моркови на едрото ренде, се задушават с 1/3 от мазнината и малко вода за 1-2 минути. Отстранява се капакът и се бърка сместа до изпаряването на водата, след което се прибавя настъргания домат смесен с 1 чаена лъжичка червен пипер. След като се изпари течността от домата се прибавя добре измития ориз. Бърка се докато ориза стане прозрачен, след което се слага топла вода около 50 милилитра. Водата трябва да се изпари. Тенджерата или тигана с ориза се отстранява от котлона и веднага се поставят всичките подправки, обърква се добре и за захлупва, за да се задуши добре за около 5-10 минути.

На дъното на тенджерата, в която ще варите сърмите се поставят 1-2 супени лъжици мазнина, сърмичките се свиват и подреждат добре. Най-отгоре се поливат с 1-2 супени лъжици мазнина, слага се чиния, за да се задушат добре, поливат се с топла вода, без да ги покрие. От момента на завирането трябва да врат около 15 минути. Изцежда се водата от тенджерата, за да се използва за сос с ядково кисело мляко или краве кисело мляко и чесън. Премахнете чинията от нея и я оставете на все още топлия котлон, за да се изпари останалата излишна вода от сърмите за около 5 минути.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април