Салморехо кордобес: Испанска студена лятна супа

Салморехо кордобес: Испанска студена лятна супа

В разгара на лятото сме, а в горещините все по-малко ни се иска да прекарваме време около котлоните и фурната. Да не говорим, че освен нечовешката жега, докато готвим, все по-малко ни се похапва някоя от стандартните манджи, които по принцип обичаме. 

Като фенове на супите обаче не можем да се откажем от тях. За радост имаме няколко варианта на студени супи, които с радост приготвяме и консумираме през лятото. Като оставим настрана таратора, сред фаворитите са ни две испански летни и лесни ястия - гаспачо и салморехо. 

Да си признаем, по-големи фенове сме на салморехо кордобес, което макар и по-малко популярно е истинско удоволствие за сетивата. Затова решихме да споделим рецептата, по която ние си го приготвяме.

Салморехо кордобес споделя своята известност с андалуското гаспачо за това, че са сред най-консумираните традиционни испански рецепти през лятото. Те са леки, вкусни са и лесното им приготвяне ги прави нещо задължително в испанската кухня. Освен това са много хранителни и икономични.

Салморехото има известни прилики с гаспачото, но се различава от него, освен с процеса на приготвяне и с някои различни съставки, поради текстурата си, тъй като е по-близо до крем, отколкото до супа. Разбира се, и двете се сервират и се консумират студени.

Въпреки че са познати доста различни начини за приготвяне на тази студена супа с произход от Кордоба, в традиционната рецепта обаче има само домати, хляб, зехтин екстра върджин, сол и чесън.

Ето ги и съставките за шест порции:

  • 1 кг домати, по възможност добре узрели
  • 200 гр хляб, за предпочитане пресен
  • 150 мл зехтин екстра върджин
  • 1 скилидка чесън
  • Сол на вкус

Как да си направим традиционно салморехо кордобес

За да направим перфектното салморехо, обичаме да смесваме съставките стъпка по стъпка. По този начин постигаме перфектната текстура. Започваме като измиваме доматите, премахваме зеленината от дръжката и ги смачкваме. Не е необходимо да се белят или да се премахват семките, защото след като доматите се пасират до доматено пюре, можем да ги минем през фина цедка. Ако ни е по-лесно обаче, можем предварително да ги обелим.

В купа поставяме хляба и го заливаме с доматеното пюре, като го оставяме да кисне около десетина минути. След това добавяме скилидката чесън и разбивам добре с блендера до получаване на гъст крем от хляб и домати. Съотношението на хляба, което използваме, е страхотно за тази текстура, но можем да го променяте в зависимост от количеството вода в доматите. И според нашия вкус, разбира се. Същото важи и за чесъна, но съветваме да не се прекалява, за да можем да се насладим на вкуса на доматите в комбинация със зехтина. 

Преминаваме към добавяне на зехтина. От изключително значение е той наистина да бъде с добро качество и да е достатъчно ароматен, за да постигне перфектната емулсия и кремообразен и плътен резултат.

След като залеем със зехтина, разбъркваме отново всичко в кухненския робот или с блендера, докато нашето салморехо стане еднородно, с приятен оранжево-червен цвят и достатъчно компактно, за да побере на повърхността си традиционните парченца гарнитура, с които е украсена всяка порция.

Студената супа в Испания се сервира с нарязана на кубчета испанска шунка (хамон) и нарязано или настъргано варено яйце. Гарантираме невероятно вкусен краен резултат. 

Източник: dnesplus.bg
ключови думи:
Салморехо кордобес

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април