8-часова диета

Режим, базиран на периодичното гладуване, но с повече научна обосновка
8-часова диета

Очевидно диетичната книга на 2013 г. в англоговорящия свят ще бъде The 8-Hour Diet: Watch the Pounds Disappear Without Watching What You Eat!, или в свободен превод на български: "8-часовата диета: наблюдавай как килограмите изчезват, без да следиш какво ядеш!".

Изданието се появи навръх Бъдни вечер в САЩ и веднага след Нова година във Великобритания и вече се превръща в сензация. Това до голяма степен се дължи и на автора му – Давид Зинченко.

781808ZimbioДавид Зинченко през пролетта на 2012 г.

Той доскоро беше главен редактор на Men's Health, при това в продължение на 12 години, и е автор на серия от книги, включително няколко, преведени на български.

781809AmazonАмериканската корица на книгатаВ написването на "8-часовата диета" му помагат Питър Мур и Мат Гулдинг, които също имат опит и наблюдения в областта на здравословния начин на живот.

Идеята

Зинченко и неговите съавтори първо проучили изследвания, проведени в калифорнийски научен институт, и посетили Националния институт по стареенето в Балтимор. Впоследствие осъществили собствен експеримент, включващ тях самите и 2000 доброволци, които били подложени на периодично гладуване в различни варианти.

Така стигнали до извода, че има нов супер режим за отслабване, който представлява 16 часа глад, следвани от 8-часов прозорец за прием на храна. Последният може да бъде съобразен с индивидуалния начин на живот на всеки и да започва сутрин, след събуждане, или във втората половина на деня.

Не е задължително периодичното гладуване да се прилага всеки ден, може да се използва и 3 или 5 пъти седмично, при това – за продължителен период от време и дори да се превърне в начин на живот.

Същността

Диетата е основана на все по-популярния принцип, че човешкото тяло не функционира добре, ако се храни постоянно. И всъщност се нуждае от време, за да преработи, усвои и използва приетите калории, преди да бъде "заредено" с нови.

Според авторите, 8-часов хранителен прозорец дневно е напълно достатъчен за набавяне на необходимите калории. Забранени храни реално няма – всеки може да яде любимите си изкушения. Ако целта обаче е отслабване, Зинченко препоръчва строг контрол върху размера на порциите.

Освен многото научни изследвания, цитирани и обяснени подробно, периодичното гладуване е илюстрирано доста добре, с всички възможни препратки към храненето в миналото и праисторията, към религиозни практики и обичаи, към древни учения и т.н.

Приложен е и (вече традиционният) списък със суперхрани, които да присъстват в менюто максимално често. Те се делят на две групи: такива, които ускоряват разграждането на мазнини (?!), и такива със силен здравословен ефект.

В първата група попадат пуешкото и всякакви "бели" меса, яйцата, ядките (особено орехите), киселото мляко и други млечни продукти, бобовите растения. Втората група включва дребните плодове (т.нар. берита, от англ. ез.), както и традиционните цитруси, ябълки, круши и т.н., зеленолистните зеленчуци, овесените ядки и пълнозърнестите изделия.

781813inm.comМожете да ядете всичко, но само в конкретния 8-часов прозорецЗадължително е да се пие много вода, през цялото време, а единствените други допустими напитки извън хранителния прозорец са кафе й чай, без мляко и захар.

8-часовата диета препоръчва още ежедневна физическа активност в рамките на точно 8 минути. Всеки вид тренировка се брои, стига да ускорява пулса, но книгата предлага и няколко кратки тренировъчни плана.

Разбира се, има част с балансирани рецепти, които всеки може да приготви сам. Не липсва и мотивационен панел.

Обещанието: бързо, ефективно и трайно отслабване, както и превенция срещу заболявания като диабет, сърдечно-съдови проблеми, намаляване риска от някои видове рак.

Нашият коментар

  • Нищо ново под слънцето: 8-часовата диета всъщност използва вече описани принципи на периодичното гладуване; обвиняват авторите в копиране на схемата Leangains, която е популярна повече от 2 години.

  • Суперхрани? Списъкът е толкова широк, че на практика включва всички популярни храни, препоръчвани от диетолозите, учените и медиите.

  • Всъщност е важно какво точно ядеш и дали калориите идват от баница със сирене полуфабрикат или от домашно приготвен пълнозърнест хляб. А и от собствен опит можем да твърдим, че за 8 часа човек може да преяде минимум 2 пъти.

  • Както вече споменахме, интервалите на глад създават сериозни възможности за честа промяна в настроението, депресия, неконтролируемо прекаляване с храна и т.н., особено при жените. А авторите на книгата не са използвали особено много дами в наблюденията си.
  • Периодичното гладуване, както и този конкретен негов вариант, получава много критики за антисоциалния си характер - все пак храненията може да са разпределени в отрязък от време, който да не е удобен за приятелите ви, роднините или любимия ви човек. Освен това подобен начин на хранене трудно се адаптира в ежедневието на традиционния офис служител - 3 калорични угощения от 9 до 17 ч. не са реално постижими. А липсата на храна в същия активен отрязък от време обикновено води до лошо настроение и пълна неефективност.

Можем да продължим, но няма да го направим. За сметка на това бихме казали, че е по-добре да се прочете напълно безплатния сайт Leangains, който съдържа доста практическа информация, за съжаление - на английски, и едва тогава да се купуват книги...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април