Диета според кръвната група

Предимства и недостатъци
Диета според кръвната група

Към днешна дата, популярният хранителен режим на известния натуропат д-р Питър Д'Адамо има хиляди последователи по цял свят. Факт. Нещо повече: куп холивудски познайници, между които Миранда Кер и Деми Мур, спазват измислената от него диета.

Но какво представлява тя все пак?

Според концепцията на Д'Адамо, представителите на различните кръвни групи - O, A, B, и AB, имат различни хранителни нужди. Те трябва да ги задоволяват, ако искат да поддържат оптимално тегло, както и да са здрави и силни. Експертът популяризира идеята си през далечната 1996 година, в книгата "Eat Right 4 Your Type".

Всъщност, той базира заключенията си на еволюционната теория на Уилям Бойд - американски антрополог и имунолог. Последният твърди, че кръвната група оказва силно влияние върху човешкото развитите. По този повод, Бойд прави мащабно световно проучване и разделя географски расите на общо 13, според "кръвните" им характеристики.

Питър взима наготово направените от колегата си изводи и групира хората в 4 "екипа", на които препоръчва различен начин на хранене:

  • От еволюционна гледна точка (по квалификацията на Бойд), индивидите с най-разпространената и най-стара кръвна група - нулевата, влизат в профила на ловците и месоядните. Това дава основание на Д'Адамо да препоръча на тези представители консумация на храни, богати на протеин.

  • Генетически погледнато, сладурите с кръвна група А пък са първите земеделци и култиватори. За това те трябва да вкарат повече зеленчуци и плодове в менюто си, за да се чувстват добре, смята докторът. Той ги съветва да пробват вегетарианска диета, както и да избягват прекалената консумация на червено месо, което организмът им не може да преработва лесно.

  • Хората с кръвна група B са номади, с генетическо наследство от Хималайските планини. Те могат да се похвалят със силна имунна система и добра храносмилателна активност. За тях е добре да консумират млечни продукти и месо.

  • Представителите на най-рядката кръвна група AB трябва да избягват продукти, съдържащи кофеин, както и алкохола. На практика, те трябва да вкарат в менюто си всички политически коректни продукти за двете групи – А и B.

inm.comСпециалистът обаче не се ограничава само дотук в квалификациите. Той твърди, че освен на различен хранителен режим, представителите на четирите групи трябва да заложат и на различни физически дейности. Например, отбор "нулева група" трябва да тича и да пробва бойни изкуства. А тези с кръвна група B е добре да опитат тенис или сесия по плуване.

Всичко казано дотук звучи чудесно, но... Проблемът е, че освен на проучванията на Бойд, Д'Адамо не се опира на реални научни данни, формулирайки основните аспекти на своя хранителен режим. Да добавим още, че кръвната система на човешкия организъм е доста по-сложна, за да се обясни само с разделението й на кръвни групи. 

С две думи: не може да бъдете сигурни, че ако се подложите на тази диета, тя ще се отрази добре на здравето ви. И, да, уверяваме ви, че ако започнете да консумирате в промишлени количества от препоръчаните за вашия тип храни, това неминуемо ще доведе до напълняване. 

От друга страна, сравнена с много други режими, диетата според кръвната група е доста по-приемлива. Защото не е свързана с някаква жестока калорийна рестрикция, нито с изключване на цели хранителни групи от менюто. Така че сте свободни да я изпробвате.

Или вече сте?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 22.04.2013 | 21:53
    Теорията на Д'Адамо си има научна обосновка, а именно взаимодействието на лектините от храната с разтворимите кръвно-групово антигени (налични при секретори, каквито са горе-долу 80 % от хората). Различните кръвни групи определят и различни КГА в телесните течности, а именно тези КГА взаимодействат с определени лектини, като по този начин защитават организма и обуславят по-доброто усвояване на едни храни от други.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май