Диетата „Майо” сваля до 5 кг за две седмици

Диетата „Майо” сваля до 5 кг за две седмици

След това теглото спада с до 0,5-1 кг седмично, докато се достигне желаното ниво. Волуметричният (обемният) режим, който напълва тялото, но не го помпа с калории, също е на 6-о място в класацията на сп. U.S. News & World Report за 2023 г.

Диетата "Майо” заема 6-о място в класацията на сп. U.S. News & World Report за 2023 г. заедно с волуметричната диета. ("24 часа” вече публикува хранителните режими, поставени на първите пет места.)

"Майо” е създадена през 80-те години на XX век от известната едноименна клиника в американския щат Минесота с цел отслабване и по-здравословен начин на живот. Правилата ѝ са строги, но бързо се свалят килограми и вредните хранителни навици се заместват с полезни, основани на уникална хранителна пирамида, създадена от лекарите на клиниката. В нея преобладават плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, които имат ниска калорична плътност, така че можете да ядете повече, а да приемате по-малко калории.

Представете си го така: за едно и също количество калории бихте могли да изядете четвърт блокче "Сникърс” или 2 чаши броколи.

"Майо” е 12-седмична научнообоснована програма за усвояване на здравословни навици за цял живот.

Състои се от две фази: "Отслабни” и "Живей”

Първата фаза се спазва две седмици и целта е да придобиете 10 полезни хранителни навика, влияещи върху теглото, като същевременно се откажете от 5 вредни привички.

Зaкусвайте пестеливо, главно растителна храна, яжте няколко пъти дневно плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни. Намалете до минимум месото, солта.

Заменете наситените мазнини с ненаситени – зехтин, ядки. Зачеркнете вредните продукти, особено като междинни хранения - сменете ги с плодове и зеленчуци.

Няма нужда да броите калориите. Не се хранете пред телевизора, избягвайте ресторантите.

Препоръчват се физически упражнения до 60 мин на ден.

От клиниката твърдят, че в първата фаза може да свалите до 5 кг. След това теглото спада с до 0,5-1 кг седмично, докато се достигне желаното ниво.

През първата фаза освен плодовете, захарта и алкохолът са забранен. После също не са желателни питиета с над 500 калории седмично.

Във фазата "Живей” затвърждавaте наученото в първия етап, учите се как да правите интелигентен избор на храна, размер на порциите, приготвяне на ястия, усвояване на здравословни навици, които да следвате цял живот.

Започва броене на калориите, но нито една група храни не е напълно забранена. При план 1400 калории на ден можете да хапвате 4 пъти плод или зеленчук, 5 пъти въглехидрати, 3 пъти протеини/млечни храни, три пъти мазнини, но всички те са от по хапка-две.

Плодовете и зеленчуците са в основата на хранителната пирамида "Майо” а на върха ѝ са мазнините и захарите. Най-долу са продуктите, които трябва да консумирате най-много. Колкото по-нагоре се изкачвате, толкова по-ограничени са количествата.

Източник: "24 часа"

ключови думи:
диетата Майо

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май