Мисия "напълняване": възможна и безопасна

Мисия "напълняване": възможна и безопасна

Убедени сте, че не съществува по-трудно нещо от борбата с излишните килограми? Е, не сте прави. Има хора, които през целия си живот се мъчат да постигнат обратното, а именно – да напълнеят. Въпреки всичките си усилия обаче, голяма част от тях не успяват да постигнат оптималното за тях тегло.

Защо са толкова слаби?

"Последните са свикнали да винят само бързия си метаболизъм за проблема с теглото, но има редица други възможни обяснения.", твърди американският здравен специалист Синди Мур.

"Тези хора може би просто са доста физически активни и в крайна сметка горят повече калории, отколкото приемат. Разбира се, високите нива на физическа активност не са лошо нещо, но е важно да се имат предвид при определяне факторите, които оказват влияние върху теглото.", пояснява тя.

От друга страна, съществува възможност трайно да загубите апетита, голям процент от мускулната си маса, както и метаболизмът ви рязко да се промени, в резултат на болест, хронична болка, депресия и стрес.

Да пълнеем здравословно

Запомнете: "непредвиденото" отслабване и невъзможността за поддържане на оптимално тегло изобщо не е нормален феномен. Обратното, често това е знак за болестно състояние, като диабет, например.

Нещо повече: дори слабите хора трябва да свикнат да се хранят здравословно. Тъй като по принцип си позволяват да хапват всичко, те са склонни да трупат много повече мазнини на нежелани места. За това за тях е жизнено важно да заложат на продукти, богати на важни хранителни съставки.

Логично, тренировките са също добър помощник и в това изпитание. Те съдействат за увеличаване на теглото под формата на мускулна маса, а не под формата на мазнини. За това специалисти препоръчват да правите редовни упражнения с тежести.

В крайна сметка здравословното напълняване, както и отслабването, изисква време и усилия. Бъдете постоянни и търпеливи в постигането на целта си.

Ще си позволим обаче да ви помогнем с още няколко съвета:

  • Хапвайте ястия с добре балансирано съдържание на протеин и въглехидтрати. В съобразени порции прибавете в менюто си и важни източници на "добри" мазнини като авокадо, зехтин, тлъсти риби (сьомга и скумрия)

  • Яжте храни, богати на калории, витамини и минерали, вместо такива с високо съдържание на преработени мазнини и захар.

  • Прибавяйте допълнително калории към основното ядене. Например, картофеното пюре "засилете" с две рендосани, добре сварени яйца. Или пък добавете късчета пилешко месо в супата, както и сирене в касерола.

  • Час и половина преди и след ядене гледайте да приемате по-малко течности.

  • Иначе пийте смесени сокове: ябълка/ягода, праскова/портокал/ банан, за още по-висок калориен прием.

  • Преди ядене, погъделичкайте апетита си с малко количество алкохол.

  • Винаги хапвайте нещо малко преди храненията. Ядките, сушените плодове и млякото са няколко добри решения.

  • Непосредствено преди лягане се наградете с още вкусна и полезна храна - оставяме избора на вас.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април