Модни диети 2012: Диета на щастието

Или как храната влияе върху себеусещането
Модни диети 2012: Диета на щастието

Ако в миналото храненето е задоволявало просто конкретните нужди на телата ни, то днес е сложна схема от знание (или липса на такова), опит и маркетинг, които буквално определят начина и качеството ни на живот. Ключовата дума тук, както се досещате, е "диета" и на нея е подчинено съществуването на стотици милиони хора по света.

По този повод списание Time посочва няколко книги, посветени на храненето с цел отслабване и здравословен начин на живот, от които се очаква да спечелят общественото внимание. Ние пък се опитваме да ги анализираме в контекста на родната действителност.

Както стана ясно, едни отслабват с алкохол, други с въглехидрати, а трети залагат на истинската храна. Е, ето я и следващата книга:

The Happiness Diet

Свободен превод: Диета на щастието

Автори: Тайлър Греъм и д-р Дрю Рамзи

Издадена на: 6 декември 2011 г.

AmazonИдеята: Храната в развитите и развиващите се страни, голяма част от която представлява многократно преработени продукти и концентрация на "лоши" мазнини и въглехидрати, е нездравословна. Тя е виновна както за проблемите с теглото, така и за редица заболявания. Но, според Греъм – здравен журналист, и д-р Рамзи – асистент професор по психология в Колумбийския университет, САЩ, "модерното" меню прави хората и нещастни.

Авторите разглеждат храната от по-различен ъгъл. Те не анализират (за пореден път!) въздействието, което тя оказва на физическото ни здраве, а изясняват връзката между консумираните продукти и себеусещането ни.

С други думи, обясняват, че щастието е биологично явление, което се активира чрез определени дози хранителни вещества. Липсата или недостигът на такива вредят на менталното здраве – паметта, концентрацията и работоспособността отслабват, настроението става променливо, увеличава се рискът от депресивни състояния и дори от поява на деменция.

Греъм и д-р Рамзи се позовават на публикации на Майкъл Полън, автор на серия бестселъри и есета, разглеждащи храненето в различен контекст. Теорията, че храната влияе върху работата на човешкия мозък е обогатена с множество скорошни изследвания за връзката между типичните американски хранителни навици и повишаването на менталните заболявания. На тази база The Happiness Diet обобщава, че преработените храни са дори по-вредни, отколкото смятат хората.

Книгата включва спасителен план, който предлага добри здравословни алтернативи чрез различни комбинации от нерафинирани продукти, рецепти и дори подробно диетично меню, чрез което да се адаптират полезни хранителни навици. Авторите са на мнение, че щастливият човек е по-активен и много по-лесно може да поддържа теглото си в здравословни граници.

Нашият коментар: Липсата на строги правила, следене на калории и дозиране на порции в този план може да бъде голям плюс от психологическа гледна точка. Освен това сме абсолютно съгласни, че щастливите хора изглеждат по-добре и вероятно са способни да задържат теглото си на определено ниво по-лесно. И, да, домашно приготвената пилешка супа няма много общо с разтворим бульон, и още по-малко – с бърза закуска.

Но огромният плюс на книгата е, че дава рационални насоки за нов подход към някои храни и разкрива неподозирани техни качества. Така например, тиквените семки могат да бъдат използвани като естествен антидепресант и да облекчат преодоляването на желанието за нещо сладко. Последното често е съвсем емоционално и се контролира трудно.

Обаче The Happiness Diet залага на банална хранителна формула и, на практика, не казва генерално нови неща. И тук се повтарят обичайните заподозрени суперхрани: чисто, качествено месо и яйца от свободни животни, хранени с трева; пълномаслено мляко; чисто масло; продукти, богати на магнезий, витамини от В-групата и особено В12, свързана линоленова киселина (CLA) и т.н., и т.н. Пък и не намираме нищо революционно в препоръките за избягване на преработените храни – слушаме ги вече минимум 10 години. Ако все пак решите да си я поръчате на английски, изданието с твърди корици е около 15 долара без доставката.

Добрата новина е, че у нас е все по-достъпно снабдяването с качествени продукти – произведени наблизо и в естествени условия, доколкото е възможно. Фермите стават все по-популярни, лесно откриваеми са, а и цените им като цяло са съвсем разумни.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май