Модни диети 2012: Историята на Дженифър Хъдсън

Или как талантливата певица отслабна с повече от 30 килограма
Модни диети 2012: Историята на Дженифър Хъдсън

Има хиляди подходи към храненето, но и хиляди начини, по които всеки от тях се отразява на конкретен индивид. Точно за това и личните истории на тема диети винаги са интересни.

Като тази на Дженифър Хъдсън – талантливото пухкаво момиче, което участва в едно от изданията на американския Мюзик айдъл и спечели симпатиите на публиката. След това грабна Оскар за ролята си в мюзикъла "Мечтателки", а дебютният й албум й спечели купища призове, включително Грами. За да "не се разболее, преди да навърши 30 години", както певицата сама каза, и в името на сина си, отслабна с повече от 30 килограма и задържа резултата вече 2 години.

Историята на Хъдсън се появи съвсем скоро в книга, чиято диетична насоченост бе оценена и от списание Time в списъка им от заглавия, посветени на борбата с излишното тегло. Последното е сериозен проблем не само на Запад, но все повече и у нас. Ето и историята на Хъдсън:

justjaredI Got This: How I Changed My Ways and Lost What Weighed Me Down

Свободен превод: Научих това: Как промених пътя си и загубих онова, което ме дърпаше надолу

Автор: Дженифър Хъдсън

Издадена на: 10 януари 2012 г.

Идеята: книгата всъщност представлява кратки мемоари на Дженифър. Разказва за участието й в Мюзик айдъл, трудния й пробив на музикалната сцена и за ролята в "Мечтателки", която й донесе най-престижната филмова награда на Холивуд. Именно за превъплъщението си в мюзикъла, певицата трябваше да напълнее допълнително с още 10-ина килограма, постигнати чрез злоупотреба с джънк храни. Хъдсън получава и друго предложение за главна роля впоследствие, което обаче изисква да увеличи теглото си още и тя отказва.

Звездата бегло споменава трагедията, която сполетя семейството й през есента на 2008-ма. Тогава майка й, брат й и 7-годишният й племенник бяха жестоко убити и Дженифър изчезна от светлините на прожекторите.

От книгата на талантливата афро-американка обаче става ясно, че тя никога не е имала проблеми със самочувствието и самоувереността си. От малка си поставя ясни цели и умело ги постига с необходимата доза дисциплина и много работа. Освен това, в редица интервюта Хъдсън заявява, че се харесва такава, каквато е, и коментарите на околните относно теглото й не я засягат.

Втората част на книгата разказва за отслабването на звездата, в което й помагат от Weight Watchers – международна компания, която предлага диетични продукти и услуги на клиентите си, борещи се с излишни килограми. Компанията съществува още от 60-те години на миналия век и в момента оперира в около 30 страни по света.

Основната идея на програмата им за отслабване е то да става постепенно, чрез промяна на навиците в здравословна посока, разумно хранене, редовна физическа активност и помощ в поддържането на постигнатите резултати.

Загубата на тегло в хранителен аспект се постига чрез калориен дефицит от около 1000 калории дневно, като общият хранителен прием се трансфомира в точки. Най-популярният план, наречен PointPlus, се адаптира индивидуално от т.нар. асистенти. За целта те използват научно обосновани методи и формули, патентовани от компанията.

justjaredЗа улеснение, на диетуващите се позволяват определен брой бонус точки всяка седмица, които могат да се консумират дори под формата на любими недиетични храни. Физическата активност пък им печели допълнителни активни точки, които могат да се добавят балансирано към всеки отделен ден.

Разбира се, Weight Watchers са разработили още няколко хранителни планове, които обаче Хъдсън не коментира. Благодарение на програмата тя отслабна с над 30 килограма и я препоръчва като "най-здравословната и медицински обоснована" схема за борба с допълнителното тегло.

Нашият коментар: Ценното в интерпретацията на Дженифър са окуражителните й думи към хората, които са принудени постоянно да се борят с напълняването. Певицата също така разсъждава доста практично върху темата за визията и това как стереотипите в обществото надделяват над таланта на един човек с повечко килограми.

Но не трябва да пропускаме факта, че Дженифър е говорител на Weight Watchers от 2010 г., а преди това ги рекламираше съвсем открито, докато публиката се възхищаваше на забележителната промяна във външния й вид.

Освен това, други диетуващи, които са опитвали програмата за отслабване, твърдят, че звездата е получавала доста лично отношение. Като цяло, режимът предполага назначаването на персонален наставник на всеки отделен клиент, който да се грижи за напредването му. Това става чрез организирането на редовни срещи.

Звездата обаче разказва, че е разговаряла с консултанта си непрекъснато – по телефона и извън специално предвидените виждания. Дори дамата, която я напътствала, я посетила в Южна Африка по време на снимките на последния й филм Winnie, което съвсем не е обичайна практика.

Цената на книгата е около 20 долара без доставката, но на нас ни се струва твърде много за реклама на нещо, което дори го няма у нас.

Иначе Weight Watchers са популярни най-вече в англоговорящи страни. Формулите, които се използват от програмата, са достъпни онлайн и са приложими навсякъде. Изчисленията по тях обаче са сложни и крайно досадни, което прави схемата неприложима без персоналните наставници.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май