Модни диети 2012: истинската храна

Една от диетите, които ще влудят света тази година - Кльощавите мацки ядат истинска храна
Модни диети 2012: истинската храна

Най-важното

Кристин Аванти е популярен нутриционист (специалист по хранене, но не диетолог) и има вече една книга - Skinny Chicks Don't Eat Salad (Кльощавите мацки не ядат салата), както и няколко хранителни програми, публикувани на сайта й (тук) и като DVD-та.

Живее в Лос Анджелис и се ползва с голямо доверие отвъд Океана. Израснала е във ферма и вярва, че храната, която сам си произвеждаш, е най-добрата на света.

Януари е месец на надеждата – предстоят толкова много неща, голяма част от които съвсем неясни и, по тази причина, крайно вълнуващи. В уравнението "2012" има доста неизвестни – колко цели ще бъдат осъществени?; колко точно ще е топъл топлият сезон?; можем ли да живеем по-здравословно + един край на света (евентуален, за цвят).

Все пак някои тенденции са известни, а по отношение на бъдещите хитове сред диетите, направо можем да имаме и конкретни очаквания. В последните месеци на миналата година бяха презентирани десетки книги, посветени на различни подходи към храненето. По този повод електронният вариант на списание Time събра най-успешните от тях, които се очертават като нови мании сред диетуващите :)

Някои от изданията ще провокират сериозен размисъл върху хранителните навици, други ще се окажат само временно решение на проблемите с теглото, а трети са абсолютен въздух под налягане от всяка гледна точка.

Разбира се, трябва да отбележим, че всички те са американски и са насочени към отслабване, а не към повишаване на мускулната маса или теглото изобщо. Това е адекватна закономерност на фона на все по-задълбочаващия се проблем с наднорменото тегло в развитите и развиващите се страни и особено в САЩ.

Първата е...

Christine AvantiSkinny Chicks Eat Real Food

Свободен превод: Кльощавите мацки ядат истинска храна

Автори: Кристин Аванти и Бони Бауман

Издадена на: 20.12.2011 (прясна, прясна, парѝ)

Идеята: Авторките правят завръщане към естествените хранителни продукти като основа на здравословната диета. Според тях, най-големият враг на доброто здраве и отличната визия са всички онези добавени мазнини, захари и химикали, които са навсякъде в менюто ни, при това – в разнообразни форми. В черния списък обаче попадат и всички онези продукти, маркирани като "нискомаслени", "диетични", "без захар", "без мазнини" и т.н.

Според Кристин и Бони, диетата трябва да се базира на максимално естествени продукти, които да търпят обратка само в дома ни. Освен плодове и зеленчуци, те препоръчват още изобилие от месо и зърнени храни с минимална индустриална намеса.

Книгата им е разделена на 3 части. Първата разказва за масовото производство на храните днес и защо то се е превърнало в най-големия враг на здравето ни. Според ревюта на читатели, информацията е представена изключително достъпно и е преведена на разговорен език, въпреки използваните научно-изследователски аргументи.

Втората част анализира реалните здравословни ползи от храненето с натурални продукти, а третата дава насоки за прилагането на този подход в реалния живот.

Авторките прилагат изключително практична информация в книгата си. Тя включва гид с вериги супермаркети, които работят с ферми и доставките на определени продукти могат да бъдат проследени; списъци за разумно пазаруване; рецепти. Освен това са посочени и не малко блогове, посветени на този тип хранене.

Нашият коментар: Приемът на храни с естествен произход е добра идея. Аванти и Бауман неколкократно подчертават, че това не означава използване само на продукти, върху които с големи букви пише "натурално". Те настояват буквално да следите историята на храната си – откъде идва, как е отгледана/добита. И дори да си произвеждате сами някои неща. И това няма общо с палео храненето, което е чудесно.

За съжаление, диетата им е дебалансирана – общите им насоки предполагат изключително ниско съдържание на мазнини на дневна база, което е голям минус. За сметка на това, въглехидратите преобладават значително в менюто, а количеството протеин варира доста сериозно.

Не трябва да пропускаме и факта, че режимът е проамерикански и има нужда от адаптация, макар и не чак толкова сериозна. Приспособяването обаче ще омаловажи практичните съвети на авторките.

Все пак, струва ни се, Skinny Chicks Eat Real Food заслужава един преглед. Може да се поръча от тук срещу 16.58 долара плюс доставка, а скоро се очаква и в електронен вариант.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май