От двете страни на масата: Дани и Дани

Имат еднакви имена, но хранителните им режими са различни
От двете страни на масата: Дани и Дани

Тя се казва Дани и той се казва Дани. И докато тя не яде никакво месо, той се изхранва предимно и основно с него. И двамата твърдят, че диетата им не е въпрос на някакво съзнателно решение, а по-скоро на инстинкт, следването на който ги кара да се чувстват прекрасно.

Какво още имат да разкажат за гледната точка от тяхната страна на масата, ще научите от следните редове:

***

Кои сте вие и какво най-често можем да открием в чинията ви?

Дани М.: Момиче, пътуващо и търсещо Истината и Добрината, компенсирайки 8-часовата работа в офис с разходки и изучаване на природата. Споделям свободното си време с приятели, готвене на вкусотии и четене на книги.

В чинията ми най-често се срещат зеленчуци, бобови и зърнени култури, също така и много ядки. Понякога се откриват и сирене, кашкавал и масло.

Дани З.: Аз съм Дани и съм "а real human being", както се пее в песента. Обичам хиляди неща (и бири), имам десетки хобита, времето не стига за никое от тях, общо-взето нормално си живея. В чинията ми определено най-често бихте открили различни части на Прасчо, с по-редки включвания на гости от телешки/пилешки характер. Риба трудно бихте засекли, защото и аз я засичам максимум 5-6 пъти годишно, като същото важи и за броколитe. Наравно с месото в чинията редовно се намират и яйца (предимно варени), както и сезонни зеленчуци. Допълвам с ориз (по-рядко картофи) и със сурови ядки в паузите.

По традиция, започваме с дамата: от колко време си вегетарианка и защо избра безмесен хранителен режим?

Дани М.: Вегетарианка съм от около 4 години. Режимът избра мен, а не аз него. Просто тялото ми започна да избягва и отхвърля месото и всичко се случи много естествено. Значение имаха и некачествените месни продукти, които се предлагат на пазара. Но по-големият момент определено е това, че не мога да се храня с убити животни. Според мен, ние сме това, което приемаме - храна, вода, въздух, мисли и чувства. И приемайки нечисти неща, ние самите ставаме нечисти и недобри.

Как компенсираш липсата на нутриенти в менюто си, ако смяташ, че има такава?

Дани М.: Не смятам, че липсата на месо означава липса на нутриенти, даже напротив. Всичко необходимо се набавя от растителното царство. Въпреки че аз все още консумирам млечни продукти.

Ред е на господина :) Дани, ти кога и как откри любовта към месото?

Дани З.: Май тя ме е открила първа - винаги съм обичал месо, но като малък не можех да хапвам по-тлъстичко по незнайни за мен причини. Това се промени неусетно и, като цяло, с месото имаме дългогодишна, пълноценна и здрава връзка. Както вече споменах, на първо място е свинското - но хубаво българско месо, от проверен източник (от дълги години пазарувам месо от един-единствен месар, който е доказал качеството на продуктите си и не го сменям за нищо). Хубаво телешко също не пропускам, макар че, лично мнение, в България хубаво телешко се намира много рядко. Обичам и карантийката - особено език и дроб, сърце. Като цяло, само рибата я пропускам редовно и предпочитам да си я набавям под формата на капсули.

Колко време най-дълго сте били разделени с месото и как ти се отрази това?

Дани З.: Ами, дълго време се разделяхме за по 40 дни с него, а и не само с него - 9 поредни години пазех пълните пости, като се лишавах не само от месо, ами и от всички животински продукти + алкохол. Може да се каже, че подобен хранителен режим не е за мен и мога да го спазвам само така - в ограничен период от време. Независимо от натрупания опит след толкова пости, ефектите от тях, според мен, не могат да бъдат компенсирани. Давам пример със себе си: въпреки стремежа към максимално разнообразяване на менюто, изключването на животинските продукти от него, дори за толкова кратко време, даваше негативни резултати: определено започвах да се чувствам летаргичен, без сила, "подут" и отпуснат. Забавяха се и мисловните ми процеси, което, докато бях в гимназия и университет беше ОК, но след това ми пречеше на работата. Затова и спрях с постите по някое време. Предполагам, че от чисто религиозна гледна точка тези ефекти са полезни, предвид че наистина се смиряваш и успокояваш, но в забързаното ежедневие не виждам как мога да се храня по подобен начин.

Дани, на теб как ти се отразява вегетарианството в здравословно отношение - преди и след като го стартира?

Дани М.: Отразява ми се отлично. Никога досега не съм се усещала толкова жива и енергична. Като тук нямам предвид само изключването на месо. Колкото по-малко и по-леки храни консумира човек, толкова по-здрав и по-енергичен е.

Другото Дани, според теб, месоядството има ли здравословни предимства?

Дани З.: При мен - определено. Вътрешно се чувствам много по-добре с месо в чинията си, а изследванията, които си правя периодично, го потвърждават. Но и няма как да е иначе - аз ставам и хапвам вратна пържола с варено и яйце и краставица, примерно. Друг става и тъпче мюсли или баничка, нормално е аз да съм по-добре :P.

Добре, де, към хранителния режим на такива като теб има много критики, било то на морална, екологична или здравословна основа. Как реагираш на тях?

Дани З.: Ами, за щастие не съм се сблъсквал с яростни вегетарианци/вегани на живо, а само съм чел и слушал за тях. Например, във фейсбук има абсурдни групи на подобни хора, един от които се хвалеше, че има куче, което никога не е яло месо, кокал или каквото и да е било животинско. Чета и се смея. За другото, ако трябва да се разгледат критиките, те са ясни: моралната страна на нещата е абсурден аргумент - ние не сме извънземни, а същества, родени на тази планета. Месото ни е необходимо и има хиляди изследвания, които го показват. Егати, дори маймуните ядат месо, ако им падне. Неморално е единствено убийството за удоволствие или измъчването на живи същества (тестове на козметики, бруталните гаври, описвани във филмите за насилието над животните). Останалото е чисто и просто естествен процес, без който не може. Да не говорим, че 90% от тези животни са развъдени и живеят единствено и само с тази цел, не е като да се ловят в дивото и да ни ги сервират.

Екологично, нещата наистина са по-сложни. Отглеждането на животни трябва да се регулира по начин, който гарантира запазването на природата. В момента ние тук не го усещаме, но по света това е голям проблем. Метанът от кравите в Щатите, изсичането на огромни гори, заради недостиг на пасища - това са процеси, които сериозно вредят на околната среда. Но проблеми има и с отглеждането на растителни култури, които водят до подобни проблеми, така че всъщност става дума за цялостно отношение на хората към природата, което не се ограничава до простото противопоставяне на месоядни срещу вегетарианци.

За здравословното не ми се впуска в детайли, но най-важно е да си осигуряваш качествена храна. Ако тя включва качествени животински продукти, още по-добре.

А имаш ли приятели вегетарианци/вегани и как се разбираш с тях?

Дани З.: Имам и се разбираме екстра - понякога се майтапим един с друг, но няма проблеми. Но и те не са от яростните проповедници на вегетарианството, иначе щеше да е различно.

Дани, теб дразнят ли те негативни коментари относно храненето ти и как, като цяло, понасяш критиките към вегетарианската си същност? 

Дани М.: В началото обръщах внимание на коментарите на хората около мен, но сега доста се забавлявам с това. Много е интересно да наблюдаваш другите и техните реакции и коментари на темата месоядство/вегетарианство.

Имах случай, в който "на бира с колеги'" не консумирах нито бира, нито пържоли, и един колега ме попита: "Ти да не се подготвяш за монахиня?". Доста се посмях на коментара. В последните няколко години все повече хора около мен са вегетарианци с едно по-различно и ново разбиране за света. Това много ме радва.

Опитвате ли се да налагате хранителните си навици на другите, четете ли проповеди?

Дани М.: На мнение съм, че всеки сам избира и нищо не се случва насила. Ако човек е достигнал до момента, в който иска да се изчисти от тази тежка храна, това ще се случи и без нравоучителни проповеди, дори си мисля, че те биха попречили. Вярвам, че нещата не се казват, а се показват с личен пример.

Дани З.: Никога. Научил съм се, че няма смисъл - от една страна всеки сам трябва да си преценява как се храни и кое работи за него, от друга е много вероятно да станеш изключително досаден, опитвайки се да убеждаваш другите в това, в което вярваш ти. Ако някой се зачуди как можеш да ядеш цяла кофичка заквасена сметана, топвайки в нея суджук - и не е ли вредно това, можеш да му обясниш, ако ти се занимава, но няма причина сам да се буташ.

Ходите ли на прегледи, за да изследвате кръвните си показатели? И, всъщност, какви изследвания си правите, ако изобщо си правите някакви.

Дани М.: Да, правя си кръвни изследвания всяка година. Пълна кръвна картина и желязо.

Дани З.: Да, както казах вече, правя си - всичко е в нормата, освен когато, заради работата, се забода за дълги периоди от време пред компютъра, без спорт и движение. За съжаление, това се случваше често напоследък, но има време и ще се стегна скоро. В този смисъл при мен има още един фактор в полза на месото - хапването предимно на чисто месо и зеленчук на обяд ми гарантира, че няма да ми се доспи пред монитора по някое време, както се получава, ако се натъпча с ориз, картофи или хляб. Пък аз наистина обичам яденето и ям по много, така че това доста ми помага да съм във форма през целия ден.

Какво бихте ни сготвили, ако ей сега ви дойдем на гости?

Дани М.: Много обичам да готвя и да посрещам гости и с радост бих направила няколко неща. Бих започнала с една голяма свежа салата, сега пазарът е пълен с пресни зеленчуци.

За предястие – брускети от домашен хляб с дип от авокадо. Не бих пропуснала и любимите си кюфтенца от овесени ядки с гарнитура от задушен зелен фасул и моркови. И за десерт, в крак със сезона, бих приготвила домашен сладолед по новата ми рецепта от това лято :)

Дани З.: Най-лесният въпрос. Идвайте, имам студена бира, само ще взема 2 кила св. шол или врат, ще ги нарежа, омешам с лук, чушки и подправки и ще ги оставим да покиснат няколко часа в алкохолна марината. После ги редя по шишовете и ги хвърляме на скарата (на дървени въглища, разбира се). Комбинираме с хубава салата и никой няма да е недоволен, обещавам.

В рубриката ни "От двете страни на масата" сме ви подготвили още много интересни интервюта. Следете ни във фейсбук за повече информация. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април