От двете страни на масата: Наталия и Миро

Всеки си има гледна точка за храненето, чуйте техните
От двете страни на масата: Наталия и Миро

Охо! То станало почти обедно време :) Дори не забелязахме, че днешните ни гости вече са заели своите позиции от двете страни на масата и нетърпеливо потракват с вилици. 

Той се казва Мирослав и от проверен източник знаем, че е наистина, ама наистина сериозен месоядец. Тя пък е Наталия и от няколко години е "разкарала" месото от живота и чинията си.

Всеки от тях е направил своя си избор на хранене. Защо и как - разберете в следващите доста интересни редове:

*** 

Кои сте вие и какво най-често можем да открием в чинията ви?

Миро: Аз съм от хората, които, когато правят нещо, или го правят много добре, или не се занимават изобщо. В този ред на мисли, ценя много храната, която консумирам, и не съм склонен на компромиси с нея. Конкретно в момента, правя експеримент с интервално хранене (intermittent fasting), което е рай за всеки кулинар по душа. Два пъти на ден сядам пред маса с печено месо (свинско или риба - задължително не сухи, мазнините са много важни), бъркани яйца, огромна салата и истински хляб или печени картофи. Разбира се, плодовете също са от съществено значение в здравословното хранене и вървят супер в комбинация с кофичка кисело мляко, например.

Наталия: Бих се определила като немесоядец, защото ям всичко без месо. Нямам проблем с други животински продукти като яйца, мляко и мед. Да си призная обаче, яйцата не са ми от най-любимите и не се сещам за тях в някакво "чисто” състояние (например - варени, пържени). На периоди съм с млечните продукти. Най-много ям плодове, зеленчуци и разни варива.

Да дадем най-напред думата на дамата. Наталия, от колко време си вегетарианка и защо избра безмесен хранителен режим?

Н: Вече станаха 4 години. Не знам как и защо се получи. Просто един ден реших, че повече няма да ям месо. Реших да е експеримент и ако не потръгне, да се откажа. Но не се отказах.

Добре, де. Как компенсираш липсата на нутриенти в менюто си, ако смяташ, че има такава?

Н: Ям каквото ми се яде. Преди се стараех да хапвам определени неща систематично (като ядки и яйца), но се оказа, че не мога да ги приемам насила и затова се отказах. Така че като ми се преяде нещо, си го хапвам и знам, че всичко е наред.

Миро, ти кога откри любовта към месото?

М: Неизменно, още в ранните детски години. Изборът в началото на 90-те не беше особено огромен, но все още имаше достатъчно качествени месни продукти – дори и салами, пастети и т. н. Малко са децата на тези времена, които не пазят свидни спомени за филиите с масло, салам и резенче домат, приготвени с любов.

Колко време най-дълго сте били разделени с месото и как ти се отрази това?

М: Нямам спомен за такива тъжни периоди в моят живот. Не съм религиозен и смятам постите за доста вредна практика, но всеки сам си решава в крайна сметка.

Знаеш, че към хранителния режим на такива като теб има много критики, било то на морална, екологична или здравословна основа. Как реагираш на тях?

М: Хората сме всеядни и това са фактите. Да, ние можем да живеем като тревопасни, но просто не сме такива и това не ни е в природата. Самото ни тяло има нужда от храни от животински произход и не говоря само за месо – не смятам, че диета, лишена от яйца и млечни продукти, може да бъде здравословна. Относно моралната и екологична страна, мога да попитам следното: ако в природата няма хищници, то кое би регулирало броя на тревопасните животни – пандемии от вируси или нещо друго?

Нека не забравяме, нужен е баланс в природата, а и все пак нали именно ловът е двигателя на естествения подбор и добрите последици от него. Тук знам, че много хора ще скочат на нож или поне на вилица, но, първо, нека не забравяме мили вегани/вегетарианци, че растенията също са живи организми и имат нервна система, пък била тя и по примитивна и, второ, че голяма част от животните, които консумираме, нямаше да бъдат родени въобще, ако не беше за целите на нашето изхранване.

Наталия, теб дразнят ли те негативни коментари относно храненето ти и как, като цяло, понасяш критиките към вегетарианската си същност? Имаш ли месоядни приятели и разбираш ли се с тях?

Н: По-скоро се дразня на хората, че се тъпчат с някакви вредни неща, отколкото на коментарите им. Оставям ги да си говорят каквото искат. Ако искат да се тревожат за "нездравословното” ми хранене - нека го правят. В общия случай, най-близките ми хора са вегетарианци. Останалата част от тях са ме приели и се съобразяват с хранителните ми навици. Бих казала, че това е проблем за роднините (особено за по-възрастните), не за приятелите.

А как ти се отразява вегетарианството в здравословно отношение - преди и след като го стартира?

Н: Мисля, че ми се отразява доста добре. Отслабнах доста - поне 10 кг. Чувствам се по-лека, по-хубава (явно ми се отрази и на самочувствието). Преди време си правих изследвания и се оказа, че всичко ми е наред.

Миро, според теб месоядството има ли здравословни предимства?

М: Да твърдим обраното е все едно да повтаряме, че земята е плоска. Има толкова много изследвания по темата, особено що се отнася до животинските мазнини и за, така набедения за лош, холестерол, че всеки здравомислещ човек може сам да прецени къде се крие истината. Не съм привърженик на палео режима, но определено той е в пъти по-здравословен от всичките вегетариански такива.

Интересно ни е - имаш ли приятели вегетарианци/вегани и как се разбираш с тях?

М: Хаха, да кажем - трудно на моменти, специално с една моя приятелка, която е върл веган и има доста успешен бизнес в сферата. Сещам се за един друг приятел, който сам е станал вегетарианец и всеки път като почне да ми обяснява какви чудеса и мезета си е правел сам навремето, ми потичат лигите. Не мога да повярвам как такъв кулинар е "кривнал от пътя", но уважавам решението му.

Правите ли си изследвания, за да сте сигурни, че не си вредите с хранителните си режими?

М: Всяка година, по веднъж, и засега всичките ми показатели са перфектни, най-вече - кръвната захар и този "зъл" холестерол.

Н: Скоро не съм ходила. Както споменах, вече ходих веднъж и всичко ми беше наред. Мислех да отида отново, но не се наканих. Исках да си направя общ профилактичен преглед. Но си мисля, че всичко ми е наред.

Опитвате ли се да налагате хранителните си навици на другите?

М: Само на близките си и на хора, които уважавам. Не смятам, че си заслужава да губиш време да убеждаваш поредното рекламно лице на фаст фууд веригите в това колко си вреди и колко по-добър и вкусен може да е животът с правилната храна.

Н: Много рядко го правя и то не за това дали ядат месо или не, а за други неща като пиенето на газирани напитки/алкохол. Не бих казала, че са проповеди, а споделяне на мнение в процеса на разговор. Все пак, всеки може да избира на какво да се подложи.

Какво бихте ни сготвили, ако ей сега ви дойдем на гости?

М: Едно от любимите ми неща и едно от най-вкусните, полезни и лесни за приготвяне – бъркани яйца с шунка, гъби, чушки, сирене и малко масло. Към това бих добавил и една хубава шопска салата, домашен или типов хляб по БДС, домашно приготвен разбит хайвер и, разбира се, един ароматен пъпеш за десерт.

Н: Гречка. Много я обичам. А и много лесно се прави и винаги става вкусна. Ще добавя и някаква салата от сезонни зеленчуци.

Посещавайте ни по-честичко, защото сме ви приготвили още много интересни разговори. Ще се радваме, ако се присъедините и към голямото ни семейство във фейсбук

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април