От двете страни на масата: Петя и Диян

Тя е хищник, а той от 10 години е обърнал гръб на месото
От двете страни на масата: Петя и Диян

Готово! Трапезата е сложена. Днешните гости в рубриката ни "От двете страни на масата" са Петя и Диян. Тя е от хората, които могат без проблем да закусят с кюфтета. А той от десетилетие се е "развел" с месото, но това изобщо не му пречи да се чувства щастлив и здрав. 

И двамата имат какво да ви кажат за хранителните си режими, затова, без повече приказки, последвайте ги в следващите редове :) 

*** 

Кои сте вие и какво най-често можем да открием в чинията ви?

Петя: Аз съм Петя и съм 100%-ов хищник! С други думи, в чинията ми най-често и предимно има месо. Разнообразявам го с риба и яйца и гарнирам със зеленчуци, понякога с картофи или паста, по-рядко ориз и др. Обичам и хубаво, зряло сирене. Когато много му отпусна края, ям и плодове, сладолед и чийзкейк с ягоди ;)

Диян: Кой съм аз? Човек като всички останали и, същевременно, една уникална и неповторима личност, както всички останали хора. Що се отнася до съдържанието на моята чиния, то е изключително разнообразно, в зависимост от сезоните.

Петя, понеже си дама, започваме с теб. Кажи ни: кога откри любовта към месото?

П: Няма любов. Вродено ми е да ям месо, както на козичките, например, да си хрупат тревичка. Генетична обусловеност му викам аз, а някои го наричат еволюция ;) Освен това, имам една особена непоносимост към някои зеленолистни зеленчуци от дете, та месото винаги е било неизменна част от менюто ми.

Добре, а колко време най-дълго сте били разделени и как ти се отрази това?

П: По някое време постех – 2 пъти годишно, преди Великден и Коледа, по колкото дни трябва. Може би 2 години подред, не помня вече. Не го правех по религиозни причини, а защото работех в ресторант за бързо хранене и миризмата на растителна мазнина се беше пропила навсякъде! При всеки пост бях неистово гладна и истерично нестабилна, само това ще кажа. Никой хранителен експеримент след това не ме е карал да се чувствам чак толкова не на себе си...

А ти, Дияне, от колко време си вегетарианец и защо избра безмесен хранителен режим?

Д: Вегетарианец съм от около 10 години. Това за мен не е хранителен режим, а начин на хранене, съобразен с индивидуалните ми потребности. Човек трябва сам да определи своя начин на хранене, а не да се приобщава към някое модерно течение в диетологията.

Как компенсираш липсата на нутриенти в менюто си, ако смяташ, че има такава?

Д: Отговорът на този въпрос се крие в следното уточнение: на моята трапеза присъстват и продукти от животински произход - риба, мляко и млечни продукти, яйца, мед. Ядки - един леко подценяван плод…

Петя, не се ли чувстваш зле, че заради прищявките ти умират беззащитни животни?

П: Ъъъъ, не. Трябва ли?! Яденето на месо не е прищявка, то е биологична и физиологична необходимост, съвсем общо казано. Иначе нямаше да се опитват да го имитират със сложно преработени растителни компоненти, които не смея да наричам "храна”.

Въобще, към хранителния режим на такива като теб има много критики, било то на морална, екологична или здравословна основа. Как реагираш на тях?

П: Не реагирам. Малко ми е тъпо да ме критикуват, че съм човек, а не кокошка или теле...

Дияне, теб дразнят ли те негативни коментари относно храненето ти и как, като цяло, понасяш критиките към вегетарианската си същност? Имаш ли месоядни приятели и разбираш ли се с тях?

Д: Светът е достатъчно шарен и трябва да приемем хората такива, каквито са. Всеки сам определя какво да сложи на трапезата си (едни залагат на полуфабрикатите, други търсят чисти натурални продукти - било то от растителен или животински произход). Да, имам месоядни приятели и се разбирам прекрасно с тях. Уважавам техния избор и те моя…

Петя, имаш ли приятели вегетарианци/вегани и как се разбираш с тях?

П: Да, имам приятели, които не ядат месо, но това не пречи на общуването ни. Просто не си разменяме рецепти :)

Според теб, месоядството има ли здравословни предимства?

П: Абсолютно! Доказателствата за това са много: пълноценен аминокиселинен профил, съдържание на витамини и минерали, висока хранителна стойност и т.н. Например, в природата няма растителен организъм, който да съдържа всички или поне повечето есенциални аминокиселини наведнъж. За набавянето им трябва да се ядат две или повече растения в комбинация, при това в сравнително големи количества. За разлика от месото, което не само съдържа всичко необходимо накуп, но и в отлична концентрация. На мен това ми се струва напълно здравословно.

Всъщност, само и единствено индустриализацията е виновна за влошените здравословни показатели на месото, нищо друго. Но съвременните й продукти могат да се избягват, особено в малка страна като нашата.

Дияне, сподели ни: как ти се отразява вегетарианството в здравословно отношение - преди и след като го стартира? И къде, всъщност се, крие ключът към правилното хранене?

Д: Последиците от безразборно и неконтролирано хранене (преяждане) се появяват след години. Към настоящия момент мога само да кажа само, че нямам негативна реакция на организма, която да припиша на неправилния начин на хранене или прекомерната консумация на едни продукти за сметка на други. А ключът се крие в качествените хранителни продукти, разнообразието и умерената консумация.

980409Thinkstock/Guliver

А правите ли си изследвания, за да сте сигурни, че не си вредите с хранителните си режими?

П: Не ми се налага, тъй като съм здрава и активна. Просто нямам здравословни проблеми :)

Д: Правя си ежегодно профилактични изследвания, но това не е свързано по никакъв начин с начина на хранене, а по-скоро със здравната култура.

Опитвате ли се да налагате хранителните си навици на другите?

П: В никакъв случай. Ако някой ме попита нещо конкретно, обяснявам как и защо се храня по точно този начин. Това е. Също така не понасям хората, които ми натрапват своя начин на хранене. Някои вегетарианци и вегани са крайно агресивни и това много ме натоварва, но, предполагам, когато ядеш само гарнитурите, а не основното, ставаш по-нападателен ;)

Това е в кръга на шегата, разбира се. Имам месоядни приятели, които непрекъснато обясняват колко е важно месото да не се изключва от менюто, как коренчетата и семенцата не са храна и т.н. Но и това е излишна крайност.

Д: Не, не се опитвам да налагам хранителните си навици на когото и да било. Всеки, при желание, може сам да "разбере/избере" своя начин на хранене.

Какво бихте ни сготвили, ако ей сега ви дойдем на гости?

П: Домашно печено пиле в бира и голяма салата. Обаче не очаквайте десерт до края на месеца, очаквам с нетърпение сезона на крушите!

Д: Крем супа от тиквички. И за да не бъда голословен, ще спомена само продуктите, влизащи в състава на една от любимите ми рецепти: тиквички, картоф, морков, лук, чесън, прясно мляко, зехтин - преди сервиране, сол, крутончета (чисти хлебни кубчета, поръсени с пипер) - по желание. Да не пропусна и един много вкусен плод - кайсията.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април