Правилните плодове при диета и кога да ги похапваме

Правилните плодове при диета и кога да ги похапваме

Плодовете са много полезни, но трябва да внимаваме кога ги хапваме. Препоръчително е това да се случва минимум 30 минути преди основното хранене, като по този начин се стимулира по-бързото разграждане на всички полезни вещества, разказват от Gotvach.bg

Важно е да знаете, че не трябва да смесвате плодове с други видове храни. По този начин вие предотвратявате процеса на ферментация и така се чувствате по-сити. 

Когато стомахът ви е празен, той може да усвои плодовете по-бързо, защото храносмилането става по-лесно. Нещо повече, ако плодовете се ядат по време на вашето основно хранене, това може да доведе до дискомфорт или подуване на корема.

Една от най-големите заблуди е, че трябва да ядем плодове рано сутрин на гладен стомах. Друг мит е, че ще отслабнем, ако ги консумираме 1 или 2 часа преди и след хранене - не съществува нито едно научно доказателство, че всичко това ще въздейства особено благоприятно на нашия организъм.

Не е вярно и че най-подходящото време за хапване на плодове е по обяд. По средата на деня нашият метаболизъм се забавя значително и е необходимо да избягваме храни с високо съдържание на захари, каквито са плодовете.

Правилните плодове, които да хапвате, докато сте на диета

Къпини – 43 калории / 100 г

Ползите от консумацията им включват по-доброто здраве на храносмилателната система, укрепване на имунната система и здравето на сърцето, както и намаляване на риска от рак. Те осигуряват когнитивни ползи и укрепват паметта, контролират теглото и поддържат здрава костната система, подобряват зрението.

Могат да служат като ценна храна по време на бременност поради впечатляващата гама от здравословни хранителни вещества. Витамините, предоставени от къпините, включват витамин А, витамин В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В6, фолиева киселина, витамин С (аскорбинова киселина), витамин Е (алфа токоферол) и витамин К (филохинон).

Богати са и на минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк, добър източник са на аминокиселини и диетични фибри.

Портокали – 47 калории / 100 г

Съдържат фитохимикали, които предпазват от рак, богати са на цитрусови лимоноиди, които доказано се борят с редица разновидности на рака. Чаша портокалов сок на ден би ви помогнал за предотвратяване на бъбречни заболявания и образуването на камъни.

Портокалите са пълни с разтворими фибри, с което са изключително полезни при понижаване на холестерола. Богати са и на витамин С и успешно се борят срещу вирусни инфекции. Съдържат и картиноиди, които се превръщат във витамин А и помагат за доброто здраве на очите и защитават зрението.

Диня – 30 калории / 100 г

Въпреки общоприетото схващане, че динята се състои само от вода и захар, тя осигурява количество витамини, минерали и антиоксиданти за много ниско количество калории.

Смята се, че консумирането на диня намалява риска от затлъстяване и общата смъртност, диабет, сърдечни заболявания и способства за здравословен тен и коса, повишава енергията и спомага за намаляване на теглото.

Също както и грейпфрута, динята помага за борбата с образуването на ракови клетки. Тя съдържа и високо количество фибри, което помага за предотвратяването на запек и насърчаване на добрия храносмилателен тракт.

Поради високото си съдържание на вода, цели 92%, тя предотвратява риска от обезводняване. Съдържа и витамин А, който е необходим за производството на себум и поддържа косата хидратирана, необходим е и за растежа на всички телесни тъкани, включително кожата и косата.

Грейпфрут – 42 калории / 100 г

Има ниско съдържание на калории, но е пълен с хранителни вещества и е отличен източник на витамини А и В. Спомага за поддържането на здрава кожа, както и при загубата на тегло и борбата с много заболявания.

Според изследвания цитрусовите плодове като портокали и грейпфрут могат да намалят риска от инсулт. Открито е, че хората, консумиращи цитрусови плодове, намалили риска от исхемичен инсулт с 19% в сравнение с тези, които почти не ядат портокали и грейпфрути.

Както и по-горе изброените плодове и зеленчуци, грейфрутите също спомагат за намаляване на кръвното налягане и риска от астма. Те са отличен източник на силни антиоксидани и витамин С, помагат при борбата с образуването на свободни радикали, причиняващи рак.

Проучвания показват, че храни с високо съдържание на витамин С и бета каротин намаляват риска от рак. Интересен факт за грейпфрутите е, че могат да се прилагат и локално при увредена кожа, причинена от слънце или замърсяване, намаляват бръчките и подобряват текстурата на кожата.

Лимон – 28 калории / 100 г

Лимоните са богати на витамин C и противовъзпалителни съединения. Съдържат киселина, която може да помогне за предотвратяването и растежа на рак на гърдата. Съдържат съставки, които са в помощ на храносмилателната система и може да се използват при гадене.

Пъпеш – 34 калории / 100 г

Предотвратява обезводняването, спомага за борбата с жегата, има лек и освежаващ вкус, перфектен за десерт. В пъпешите се съдържа антиоксиданта зеаксантин, който филтрира вредните сини лъчи и се счита, че играе защитна роля за здравето на очите.

Рисковете за развитие на астма са по-ниски при хората, които консумират пъпеши и други храни, богати на бета каротин (най-често се съдържа в жълтите и оранжеви плодове и зеленчуци като пъпеш, морков, тиква).

Пъпешите съдържат и фибри, калий, витамин С и холин и спомагат здравото сърце. Консумирането на храни с високо количество на калий въздейства благоприятно върху намаляването на кръвното налягане, както и на риска от инсулт.

Кайсии – 48 калории / 100 г

Те са богати на бета каротин. Съдържат растителни антиоксиданти, витамини А и С, както и полифенолни актиоксиданти като флавоноиди, които спомагат за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания. Кайсиите са богати на каротеноиди и ксантофили, които учените приемат, че помагат за защита на зрението от стареене. Те са и добър източник на диетични фибри.

Ябълки – 52 калории / 100 г

Твърди се, че ябълките стимулират производството на слюнка в устата и така намаляват риска от кариеси. Статистики показват, че хората, които ядат поне една ябълка на ден, намаляват риска от диабет с ~28 процента в сравнение с тези, които не консумират ябълки.

Високото наличие на фибри спомага да се предотврати образуването на камъни в жлъчката.

 

ключови думи:
диети плодове

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април