Свива ли се наистина стомахът ви, когато гладувате

Разширеният стомах изисква сериозна „тренировка“
Свива ли се наистина стомахът ви, когато гладувате

Когато се опитвате да отслабнете и намалите приема на храна, стомахът ви се прибира и имате усещането, че се свива. Наистина ли става по-малък и разширява ли се, ако отново увеличите количеството храна? Отговорът на тези въпроси е малко по-сложен, твърди гастроентерологът от болница Massachusetts General Hospital д-р Кайл Сталър.

"Стомахът е орган, който е устроен така, че да се разтяга", обяснява той. Когато поемате храна, тя не попада просто в една голяма торба, а в част, наречена дъно. Дъното може да се разтяга и да поема толкова храна, колкото бутате. Всеки човек има различен капацитет на дъното. Някои може да побират много храна, други по-малко.

Ако хапнете повече, стомахът ви няма автоматично да се разшири като балон и да остане така и занапред. Дъното се разширява, но след около 4 часа, когато се задейства целия механизъм и храната се смели, ще се върне в изходната си форма, твърди Сталър. Но ако редовно ядете повече от необходимото и то бързо, така че стомахът ви няма възможност да подаде на мозъка сигнал, че е сит, е възможно да тренирате дъното си да поема повече храна.

От друга страна, ако системно не се тъпчете с големи количества храна, дори да преядете веднъж седмично, няма да промените формата на стомаха си в дълготраен план.

В случай че минете на диета, стомахът ви ще свикне с приема на малко храна и дори няма да се налага да се разтяга дъното – което ви дава усещане за подутост.

"Това е като с мускулите – капацитетът им намалява повече и повече, когато не ги тренирате", коментира Сталър.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април