Тренирайте за здраве

Спортът е като ваксина – оптималната доза ще ви предпази, но предозирате ли в неподходящия момент, може и да се разболеете
Тренирайте за здраве

Изразът "Тренирам за здраве" отдавна се е превърнал в такова клише, че все по-малко хора се замислят реално какво стои зад него. А дори когато разглеждаме физическата активност в контекста на здравословното състояние, обикновено се фокусираме върху потенциалното й свойство да уплътнява костната структура, да подобрява силата, баланса и координацията, да коригира стойката и в крайна сметка – да допринася за един по-безболезнен и лишен от травми живот. В значително по-малка степен се обръща внимание на нейния ефект върху имунната система и начина, по който тя ни помага да се справяме с тривиални вирусни несгоди като настинката, например.

В блога си канадският треньор Чарлз Поликин дава за пример кохортно изследване, публикувано в Британския журнал по спортна медицина. То обхваща 1002 души (на възраст между 15 и 85 години, 60% жени, 40% мъже) и проследява тренировъчните им навици и заболеваемостта им от инфекции на горните дихателни пътища в рамките на 12 седмици през есенно-зимния сезон. Оказва се, че тези от тях, които тренират 5 или повече пъти седмично, страдат от подобни заболявания в много по-малка степен (43%) от хората с никаква или минимална физическа активност. В случай на заразяване, същите преболедуват много по-бързо и с много по-малко оплаквания.

В изследването по статистически начин са елиминирани някои фактори, които биха могли да окажат влияние на резултатите, но въпреки това сме длъжни да споменем обстоятелството, че като цяло, активните хора обръщат и много по-голямо внимание на всички останали аспекти от здравословния начин на живот. В това число влизат храненето, приемът на добавки, възстановяването, управлението на стреса, отказът от вредни навици и др., чиято кумулативна роля във времето със сигурност играе много сериозна роля върху имунитета и не винаги може да бъде взета предвид в тестови условия. Все пак, учените предполагат, че редовното трениране само по себе си може да подобри съпротивителните и възстановителни сили на тялото срещу вирусни заболявания.

За това свидетелства и едно ново изследване в Журнала по приложна физиология, което разглежда способността на мускулите да се адаптират към тренировъчно натоварване. В резултат от 4 месечни тренировки с тежести, тялото не само демонстрира по-добра имунна реакция, но и завишен протеинов синтез (възстановяване на тъканите).

inmВсичко това звучи като достатъчно добър повод да започнете някаква форма на тренировки. Тук е моментът да споменем, че ако никога не сте спортували или последната ви сериозна активност е била преди деноминацията на лева, ще е най-добре да подходите консервативно към натоварването, защото иначе рискувате да си направите лоша услуга, включително и от имунна гледна точка. Същото важи и, ако подозирате, че се разболявате. Всяка физическа дейност, към която не сте привикнали или е високоинтензивна спрямо моментните ви възможности, поставя тялото под сериозен стрес и може да занижи имунитета ви в краткосрочен план. Претренирането също е риск, който не трябва да бъде пренебрегван, що се отнася до съпротивителните сили на вашия организъм.

Иначе казано – тренировките няма да ви излекуват от настинка и дори могат да ви хвърлят в обятията й, ако прекалите с тях. Бъдете ли разумни и постоянни в "употребата" им обаче е много по-малко вероятно да се събудите подсмърчащи в някоя студена зимна сутрин. Пък и по всяко друго време на годината.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 27.02.2012 | 14:46
    Този коментар беше отстранен поради нарушаване правилата за използване на сайта!

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април