5 знака, които обонянието ви казва за здравето

Вземете ги под внимание!
5 знака, които обонянието ви казва за здравето

Обонянието играе важна роля в живота ни и именно то ни дава изключително ценна информация за заобикалящия свят.

Хубав аромат може да предизвика мигновено усещане за наслада, релаксация, утеха. Любимите гозби ни навяват спомени от детството или ни връщат в конкретен момент от нашия живот. Миризмата на бензин, отрова или развалена храна може да ни предпази от сериозна опасност.

Всяка една промяна свързана с обонянието обаче може да е сигнал за възникнал здравословен проблем, който все още не се е проявил съвсем ясно. Точно тези сигнали дадени ни от обонянието трябва да вземем под внимание, за да предотвратим възникването и дори задълбочаването на съответния проблем.

Важно е да не пренебрегвате намаляващото или напълно изчезнало обоняние. В този случай е добре да си спомните, след какъв момент сте започнали частично или напълно да го губите. Дори една мимолетна на пръв поглед настинка също може да е причина за загуба на усещане за мирис.

Запознайте се с 5 явни знака, които обонянието ви дава за здравето според американските учени. Изследователите от Университета във Флорида използвали за теста фъстъчено масло, което и вие можете да направите, за да установите до каква степен обонянието ви работи функционално.

1642200Thinkstock/Guliver

Алцхаймер
Според учените, ако не можете съвсем уверено да уловите миризмата на фъстъченото масло от лявата си ноздра, то най-вероятно може да развиете за в бъдеще Алцхаймер. Обяснението от страна на учените е, че това дегенеративно заболяване на мозъка може да започне с намаляване на обонянието.

Още по темата: Отслабнете и предотвратете деменцията

Паркинсон
Паркинсон подобно на Алцхаймер е дегенеративно заболяване на мозъка, така че намаляването и загубата на обоняние може да е сигнал, че сте предразположени към неговото  отключване, особено ако не можете да усетите миризмата на пържен бекон или газовете на преминаващата покрай вас кола.

Още по темата: 9 сигнала, че не приемате достатъчно витамин В12

Хипертония
За възникването на високото кръвно налягане причините могат да бъдат изключително много. Те могат да се дължат на наднормено тегло, стрес, неправилно хранене, употреба на твърде много сол и други дори генетични предразположености.
Според учените разстройството в обонянието и загубата на вкус могат да предшестват предстоящ проблем с кръвното налягане.

Още по темата: Минералите, които ще ви осигурят енергия

Затлъстяване и диабет
Ако не можете да усетите уханието и вкуса на гозбите съществува доста голяма вероятност да изяждате по-голямо количество храна, отколкото реално се нуждаете. Именно това може да е причина за натрупването на излишни килограми , а затлъстяването и рисков фактор за диабет тип 2.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март