5 факта за витамините, които не знаете

5 факта за витамините, които не знаете

Най-важното

Витамините са важни за нашия организъм, защото те участват в почти всички функции на тялото. Важно е да ги приемаме с храната, защото те се абсорбират правилно от тялото ни. Но ако не можем да си набавим някои витамини от храната, на помощ идват и хранителните добавки. Те също могат да ни набавят нужните витамини. Ето няколко факта за витамините, които може би не знаете.

Витамините не могат да премахнат вредните ви навици. Според Марк Мояд, фитнес инструктор и диетолог, има твърде много болести, които могат да ни навредят и витамините не могат да ни помогнат. Витамините не могат да премахнат действието на вредните ни навици като нездравословно хранене, пушене, алкохола и мръсния въздух, който дишаме. Според изследване на университета в Мичиган, хората, които вземат всевъзможни витамини имат по-голяма вероятност да се разболеят, защото си мислят, че като пият витамини си гарантират здравословен живот.

Предозирането е безполезно и понякога вредно. Тялото на всеки човек има различни нужди от витамини и минерали, съветва Алис Лихтенщайн, доктор по кардиология. За това е необходимо всеки човек да си направи изследвания, които показват колко витамини са ви необходими. Предозирането е безполезно, а понякога може да е вредно. Например ако приемате повече калций може да доведе до камъни в бъбреците и сърдечен удар. Понякога може тялото ви да се насити с витамини и да не може повече да ги абсорбира и тогава вие просто ги изхвърляте с урината.

Храненето е важно. В готовите храни и в заведенията за бързо хранене няма да намерите витамините, от които се нуждаете. В тези храни ще намерите само консерванти и различни химикали, които могат да ви причинят всевъзможни болести. Според повечето диетолози, вашата диета трябва да е разнообразна и да приемате всякакви хранителни вещества. Защото ако наблегнете само на протеините или на витамините, вашият организъм ще страда от недостиг на други хранителни вещества.

Най-вероятно получавате достатъчно от необходимите ви витамини. Повечето хора, които живеят в развитите страни получават необходимите дневни дози от основните витамини, сред които са Ц,А,Е,Б и К. Те се съдържат във всекидневните храни, които приемаме - месо, хляб, мляко, яйца, плодове и зеленчуци.

Все пак имате недостиг на някои витамини и минерали. Според изследване на университета в Мичиган, повечето хора страдат от недостиг на йодид, минерал, който е необходим за правилната функция на мозъка. Този минерал трудно се набавя от храната и за това е необходимо да се приема от друга форма. Витамин Д също трудно се набавя, а той е необходим за здравината на костите и подобрява имунната система. Той също трябва да се приема под друга форма.

Вижте още: Веществата, които са ви нужни за да спите добре.

Прочетете още: 10 факта за здравословното хранене.

Вижте още: Веществата, които трябва да приемате всеки ден.

Вижте още: 8-те храни, които да ядете за неустоима кожа.

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май