5 храни нанасящи вреди на мозъка

С нищо не прекалявайте!
5 храни нанасящи вреди на мозъка

Забравете поне за секунда за талията и диетите, които спазвате! Изборът ви на храни може да нанесе сериозни поражения върху мозъка, ако нямате мярка в употребата им.

Предлагам ви списък с 5-те храни нанасящи вреди на мозъка. За да поддържате здравето си в отлична форма е необходимо с нищо да не прекалявате и от нищо да не се лишавате. Истината е в мярката!

1. Тофу (соя)

1550465inm.com

Спорът за ползите и вредите от соевите продукти продължава вече повече от десетилетие, но според последно проучване, публикувано в списание Dementia and Geriatric Cognitive Disorders (Деменция и когнитивни разстройства в старческа възраст) е установена връзка между високият прием на тофу и соеви продукти и повишения риск от когнитивно увреждане и загуба на паметта. За висок прием изследователите приемат 9 или повече пъти седмично.

Според проучването, в което са били наблюдавани 719 индонезийски мъже и жени – тези, които ядат повече от 9 пъти на седмица тофу са изправени пред по-сериозни предизвикателства с паметта, отколкото тези, които изобщо не са употребявали соеви продукти. Учените предполагат, че фитоестрогените съдържащи се в соевите продукти биха могли да повлияят на мозъчната функция. Преди обаче да заключите, че пържолите са по-полезни трябва да знаете, че според същото изследване темпе, популярната ферментирала соева храна всъщност подобрява паметта.

2. Натриев хлорид (готварска сол)

1550624inm.com

Знаем за отрицателното въздействие на натриевия хлорид върху кръвното налягане и сърдечно-съдовите заболявания, но със сигурност ще сте изненадани, че високият му прием в комбинация с ниските нива на физическа активност имат отрицателно въздействие върху мозъка!

Канадски учени провели изследване с 1262 души на възраст от 67 до 84 годишна възраст. Участниците в проучването са разделени на три групи: нисък, среден и висок прием на натриев хлорид като всички са с ниска физическа активност.

Резултатите посочват, че най-значителни промени са наблюдавани при участниците с ниски нива на прием на готварска сол и ниска физическа активност, при които се наблюдава бавен когнитивен упадък. За разлика от тях групата употребяващи високи нива на сол със същата физическа активност процесите са изключително бързи.

За щастие учените споделят, че този процес във всички възрастови групи е обратим, ако се изключи или напълно намали употребата на готварска сол. Освен това споделят, че редовната физическа активност противодейства на негативните ефекти на готварската сол върху мозъка и сърдечно-съдовата система.

3. Транс-мазнините (транс мастни киселини)

1550791Thinkstock/Guliver

Транс-мазнините са създадени чрез промишлен процес като се добавя водород към течни растителни масла, за да ги направи по-твърди. Можете да ги откриете във всякакви опаковани продукти като чипс, снаксове, бързи закуски и т.н. Изключително вредни са за здравето и сега ще добавим още една причина, за да ги избягвате.

Изследване публикувано в списание PLoS One твърди, че употребата на транс-мазнини пречи на паметта и способността да запомняме думи.

В проучването са участвали 1018 участници, чиято консумация варирала от 3.8 грама до 27.7 грама на ден транс-мазнини. В експериментът участниците са били помолени да открият нови думи в конкретен текст, както и повтарящи се думи в същия текст. След проучването учените установили, че за всеки грам от ежедневните консумирани транс-мазнини, участниците са си спомняли с приблизително 0.76 думи по-малко. Което от своя страна означава, че участниците в експеримента, които консумирали най-високата стойност транс-мазнини на ден не са могли да си припомнят правилно около 65 думи на ден.

4. Риба тон

1550486Thinkstock/Guliver

Изключително лесно и бързо е да отвориш консерва с риба тон в собствен сос и да я добавиш към зелената си салата с малко лимон, зехтин и маслинки. Мммм вкусно и много диетично. Да, ама не!

Ако този обяд или вечеря се случва веднъж в седмицата или максимум 3 пъти в месеца – няма проблем. Но ако сте превърнали рибата тон в ежедневие, то тогава ще ви е интересно да узнаете, че според последните проучвания хората, които ядат повече от три порции седмично или повече от 4 порции в месеца от следните риби: риба тон, риба меч, акула или други са изложени на риск за когнитивна дисфункция.

Виновникът за това е живака, който се съдържа в доста по-високи нива в споменатите риби.

Изследователите провели проучването наблюдавали 384 душиразделени на две групи - такива които употребявали посочените риби – до три пъти в седмицата и другата група, която се хранела три или повече пъти седмично с риба тон. След което ги поставили на когнитивни тестове, на които се установило, че участниците които употребявали повече от рибите богати на живак – имали по-високо съдържание на живак в кръвта си и показали значително по-лоши резултати с паметта, от тези които имали по-ниски стойности на живак в кръвта си.

Учените стигнали до извода, че умерената употреба веднъж или два пъти в месеца на тези риби не биха нанесли сериозни поражения върху мозъка.

5. Наситените мазнини

1550692Thinkstock/Guliver

Наситените мазнини не биха нанесли сериозни поражения върху тялото, ако се употребяват в умерени количества и най-вече с мярка.

Според изследователите от University of Montreal и проведените от тях проучвания системната употреба на наситени мазнини в големи количества води до нарушаване функционирането на мозъка като намалява мотивацията и благосъстоянието и води до възникването на чести разстройства свързани с наркомании и преяждане, поради чувството на неудовлетвореност. Диетите с високо съдържание на мононенаситени мазнини като зехтин, не показват същите резултати.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април