Вредните навици превърнали се в клишета

Откажете се от тях - те наистина съкращават живота ви!
Вредните навици превърнали се в клишета

С колкото повече информация ви заливат медиите как да живеете, толкова повече си намирате причини да ги игнорирате!

Намирате си оправдания и най-вече се успокоявате, че на вас нищо не може да ви се случи. Отлагате мрачната истината за по-късен етап от време и отказвате да приемете истината, че човек не трабва да живее така, сякаш е безсмъртен. Полагането на грижи за собственото тяло и здраве ще ви се отблагодари. В крайна сметка е въпрос на личен избор как искате да остареете - като катедрали или църковни мишки?!

Изготвила съм ви списък с най-разпространените вредни навици, благодарение на които тялото ви се състарява. Надявам се, че ще направите първата крачка и ще се освободите поне от един от тях в рамките на месец!

Не пиете вода!

Оправданието: "Нямам нужда да пия вода! Когато съм жаден пия кафе, газирани напитки, бира, ям супа и нали това са все течности”.

Истината: С нито една друга течност не може да замените ползата от водата. Тялото ви се нуждае от нея. Всеки човек има своя норма за поддържане на водно-солевия баланс. Нормата зависи от много фактори като времето, възрастта, натоварването, кръвното налягане и битовите условия. За едно денонощие, специалистите са установили, че на възрастен човек са му необходими 40 милилитра вода на 1 килограм телесно тегло.

Подложени сте на стрес всекидневно!

Оправданието: "Стискам зъби, боря се, лишавам себе си и семейството от хубави емоции, докато не отмине проблема”.

Истината: Стресът се отключва при определени състояния и ако не овладеем ситуацията на мига, вредите които ще нанесе на тялото могат да имат сериозни последици за здравето ви. Не приемайте твърде драматично проблемите, които не зависят от вас!

Пушите!

Оправданието: "Така или иначе всички ще умрем. Харесвам вкуса на цигарите и не мога да си представя живота без тях. Познавам приятел, който умря от рак на белите дробове без да е пушил”.

Истината: Подобни изявления съм чувала не само аз, но навярно и много от вас. Пасивните пушачи са също толкова изложени на риск, колкото активните. Списъкът с вредите от тютюнопушеното е дълъг. Но ето ви статистиката:
Доказано е, че 80-90% от хроничните заболявания на дихателната система, 80-85% от белодробния рак, 30% от всички злокачествени заболявания и 25-45% от исхемичната болест на сърцето са пряко свързани с пушенето.

Пиете повече от 25 грама чист алкохол на ден!

Оправдание: "Аз не пия кой знае колко много, 1-2 малки на ден не е нищо. Има хора, които изпиват литри концентрат.”

Истината: Допустимата алкохолна консумация на ден с редуциран риск е 10 грама чист алкохол със съдържание на вода до 1% за жени и 20 грама за мъже, като алкохол не трябва да се приема поне два дни от седмицата. Вредите са върху физическото ви, психическо здраве и интоксикация.

Не спортувате!

Оправдание: "Не разполагам с достатъчно свободно време. Уморен/а съм!”

Истината: Липсата на физическа активност е причина за затлъстяването, но също така и за увеличаването на триглицеридите в кръвта ви. Тези две причини са основните виновници за високо кръвно налягане и сърдечно - съдовите проблеми. Спортувайте 4-5 пъти в седмицата.

Не спите достатъчно!

Оправдание: "Не мога да спя! На мен са ми достатъчни 5-6 часа сън и след това се събуждам бодър/ра. От сън спомени няма.”

Истината: Имайте предвид, че липсата на сън вреди на сърцето ви! Хората страдащи от безсъние, вдигат високо кръвно налягане през нощта, което води до сърдечно-съдови заболявания твърдят  канадски медици. Специалстите също така алармират, че причина за редица хормонални нарушения в организма също се дължат на липсата на сън. Лягайте рано и спете 7-8 часа. Имайте предвид, че сърцето най-ефективно почива между 11 и 01 часа през нощта.

Не сваляте онези излишни 5 килограма, които вече са 6 след празниците!

Оправдание: "Не мога да ги сваля излишните килограми, а нищо не ям. Какво, да гладувам ли?!”

Истината: Неяденето не е гаранция, че ще свалите килограмите, които имате в излишък. Най-важно е да се заемете с премахването на излишните килограми с разумно целесъобразно хранене. Наднорменото тегло води до редица заболявания като високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, рак и други. Намерете баланса за вашия организъм.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април