Да измием зъбите 2

Но не веднага след ядене. Учените ни съветват да го направим 30 минути по-късно
Да измием зъбите 2

Забелязвам една чудесна тенденция в офиса ни – голяма част от колегите си мият зъбите след като хапнат на обяд.

Вярно е, че това не им гарантира 100% липса на кариеси. Знаете, че последните се появяват в резултат на редица фактори, между които химическият състав на слюнката, генетическата предопределеност и т.н., и т.н. Но добрата хигиена наистина е изключително важна за здравето на усмивката.

Затова искрено се радвам на колегите си и на тяхното отговорно отношение към себе си, дано продължават в същия дух...

А, ако се решите да последвате примера им, нека ви дам един съвет: мийте зъбите си поне 30 минути след ам-ам сесия, а не веднага. Всъщност, въпросната препоръка не е моя, а на американски специалисти от стоматологичната организация Academy of General Dentistry.

Експериментът

Въпросните експерти провели 3-седмично изследване, по време на което наблюдавали денталните навици на група от хора и по-специално - резултата от почистването на зъбите им след прием на диетична газирана напитка.

inm.comУчените открили следното: при участниците, които извършвали процедурата по миенето по-малко от 20 минути след хранене, се наблюдавало нарастване в загубата на дентин. 

Сигурно сте чували, че последният е един от основните компоненти в състава на зъба. Намира се между зъбния емайл и пулпената кухина и изпълнява най-вече защитна и поддържаща коронката функция.

Оказало се, че скорошното почистване на зъбите, особено след прием на продукти с висока киселинност, може да причини ерозия, както на емайла, така и на дентина. Как? Като улесни проникването на разграждащите химични вещества в зъба.

Иначе казано, не бързайте да действате с четката след ядене и изчакайте малко. За всеки случай :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май