Истината за кокосовата вода

Нужна ли ви е, за да се поддържате в добра форма?
Истината за кокосовата вода

Холивудските звезди са направо луди по нея! Американската актриса Гуинет Полтроу, например, признава, че винаги има на разположение бутилка с кокосова вода. Така всеки път, когато почувства нужда, тя отпива от извора на вечната младост, както я наричат мнозина.

Въпреки че прозрачната течност не е широко разпространена у нас, срещаме все повече ентусиасти, готови да си я осигурят на всяка цена.

Обаче, преди да се зарибите по този холивудски хит, нека преговорим качествата му, искате ли? Защото в крайна сметка могат да се окажат твърде преувеличени...

Мит 1: Ускорява метаболизма

"Това е абсолютна градска легенда", казва американският здравен специалист Лиз Апългейт.

Всъщност няма реално доказателство, че кокосовата вода оказва съществено влияние върху обмяната на веществата, твърдят експерти. Друг широко разпространен мит е, че от нея се дебелее. За тази лоша репутация е виновно най-вече вкусното кокосово мляко.

То се получава при изстискването на месестата част на кокосовия орех. В една чаша от него се съдържат около 445 калории, повечето – от наситени мазнини.

Все пак водата (течността в младите плодове) има само 46 калории, за чаша. Естествено, ако желаете реално да отслабнете, може би ще е най-добре да консумирате най-вече обикновена вода, която може да се похвали с... нула калории.

Мит 2: Перфектната спортна напитка

Перфектна е след тренировка, но преди всичко за човек със средна физическа активност. Амбициозните спортисти едва ли ще почувстват особена полза от редовния й прием.

Всъщност, когато човек спортува активно, тялото му неминуемо изхвърля известно количество натрий и калий с потта. Без тези съединения обаче мускулите не могат да функционират нормално и трениращият тряба да намери начин да си ги възстанови отново.

Наистина кокосовата вода е добър източник на калий. В чаша от въпросната течност има около 600 милиграма калий, което е със 175 милиграма повече от съдържанието в един банан.

Проблемът е в оскъдното количество натрий. В чаша кокосова вода се съдържат само 30 милиграма, а човек губи доста повече в усилена тренировка. За да си набавя и двете съединения, истинският спортист трябва да приема напитки с добро съдържание както на калий, така и на натрий.

Мит 3: Ще ви направят по-млади

Колко хубаво звучи, нали? Кокосовата вода наистина съдържа цитокини – растителни хормони, за които се смята, че имат имунно-защитни функции и забавят процесите на стареене.

Уви! Подобно на всички приказки за извори на младостта обаче, и тази няма сериозни доказателства за достоверност, нито за хипер положителни ефекти върху човека.

Мит 4: Лекува махмурлук

Има добра причина събуждането след див гуляй да е подчертано болезнено. Алкохолът води до дехидратация на организма и вследствие на това – до гадене и главоболие.

Като всяка напитка, кокосовата вода може да запълни празните H²O-резервоари, но обикновената прозрачна течност върши същата работа. И за по-малко пари, ако трябва да бъдем максимално искрени.

Разбира се, ако това е вашият начин да преживеете махмурлука, супер! Радваме се, че поне сте намерили някакъв.

Мит 5: Грижи се за сърцето ви

Смята се, че напитките и храните, богати на калий, помагат за регулиране на кръвното налягане и обещават здраве за сърцето.

Както споделихме, кокосовата вода е добър източник на въпросния минерал, но е по-разумно да си го набавяте и с храната. Хапвайте повече спанак, сладки картофи, мляко. Други помощници на сърцето са фибрите, както и витамин D.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април