Как да се предпазим от настинка

Трудно, да не кажем невъзможно
Как да се предпазим от настинка

Не е лъжа, че живеем в златния век на респираторните заболявания. Това се дължи не на кемтрейлс или на друга подобна дивотия, която може да ви хрумне, а на семплия факт, че с увеличаването гъстотата на градското население вирусите все по-лесно започват да прескачат от нос на нос на нос.

Статистиката сочи, че човек настива средно от 2 до 5 пъти годишно. При някои честотата може да достигне и до 10, което си е голям късмет. Всичко това е толкова досадно, че едва ли има обитател на тази планета, който не се моли ваксината против настинка да бъде изобретена възможно най-скоро. Вероятността това да се случи обаче е доста нищожна, най-малкото заради факта, че тук не става дума за единично заболяване, а за синдром, който може да бъде причинен от над 200 различни вируса. Сами се сещате, че това не е като да се имунизираш срещу варицела.

Ето защо не трябва да чакаме, а да потърсим алтернативен начин за превенция. За съжаление, по всичко личи, че такъв не съществува. Простете, съществува, но той се нарича отшелничество и не е за всеки. Знаете, че настинката се предава по въздушно-капков път. Това ще рече, че вирусите излизат от носа на болния и пътуват наляво-надясно посредством малки сополиви капчици, докато не бъдат вдишани от вас директно или след като сте обарали дръжката на врататата и сте се пипнали по лицето. Затова и един от най-сигурните методи да намалите шанса от заболяване е да си миете ръцете възможно най-редовно и щателно. Особено ако имате около себе си някой, който е болен отскоро, тъй като настинките са най-заразни през първите два дни*.

850cc15c-a75b-7979-47f2-a3f50f28120ainm.comНапук на това, което бях писал по-рано, открих, че през 2005 година е провеждано изследване, което цели да установи дали охлаждането увеличава риска от настиване. За целта група учени хващат 90 студента и им накисват краката в леденостудена вода за 20 минути, а други 90 оставя на топло. В крайна сметка се оказва, че в първата група има два пъти повече разболели се в рамките на следващите 5 дни. Учените обаче не пропускат да отбележат, че е възможно студентите вече да са били носители на вируса, а студът да е позволил проявяването на симптомите. И все пак, винаги е добра идея да пазите краката си топли и сухи.

В тази връзка не можем да не споменем и една от по-новите хипотези за връзката между студа и настинките, а именно: охлаждането на носа ни прави по-податливи на инфекции от всякакъв вид. Идеята е, че всеки път, когато вдишваме студен въздух, охлаждаме епитела на носа и това отслабва естествената ни респираторна защита (състояща се от сложни неща като мукуцилиарен клирънс и фагоцитна активност на левкоцитите ;). Ето защо, покриването на носа с шал може и да се окаже добра идея през зимата.

38de5510-7d09-ec8a-9260-7d6588c2bde6inm.comВстрани от това, систематичния обзор на научните публикации не подкрепя масовата увереност, че витамин C предпазва от настинка, дори и приеман в големи количества. Редовният прием на 1 грам дневно обаче може да намали продължителността на боледуването с 8% при възрастните и с 13% при децата, което при средна продължителност от 4 дни се изразява в около 8 часа по-малко мизерия за нас и в половин ден за хлапетата.

Една от добре изпитаните добавки против настинка и грип е цинкът, но имайте предвид, че за да си гарантирате ефект, трябва да сте го взимали в продължение на минимум 5 месеца. Ако вече сте болни е възможно да ускори възстановяването, но за целта трябва да го приемате непосредствено след появата на първите симптоми.

Най-много се зарадвах, когато разбрах, че ненавижданата от мен ехинацея е доста безполезна превантивна мярка. Освен това може да предизвика алергични реакции при деца под 12 години, затова сравнително спокойно можете да изхвърлите запасите си.

И запомнете – нито капките за нос, нито сиропът за кашлица, нито аспиринът, нито парацетамолът лекуват настинка. Те просто третират нейните симптоми. Още по-малко го правят антибиотиците, които са предназначени да избиват бактерии, а не вируси.

 

* Най-тъпото е, че при появата на първите симптоми вече са изминали два дни от заразяването

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май