Кои хора, прекарали коронавирус, имат по-голям шанс да умрат?

Кои хора, прекарали коронавирус, имат по-голям шанс да умрат?

Американски учени са наблюдавали 13,6 хиляди души през годината. От всички участници в проучването около 2,7 хиляди души са починали през следващите 12 месеца.

От тези, които са имали коронавирус, рискът от смърт е по-висок при тези, които са били в болницата с тежка форма на COVID-19.

Ако сравним пациентите в тежка и лека форма, при първите смъртността е по-висока с 1,9%. При хора над 65 години рискът от смърт през следващата година след заболяването се е увеличил 2,5 пъти в сравнение с хората, които не са се заразили с COVID-19.

Въпреки това учените бяха по-изненадани, че по-младите хора, претърпели тежко заболяване, са по-податливи на смърт - 3,3 пъти по-високи от същата възрастова група, която не е дала положителен тест за коронавирус.

Лекарите обясняват това с факта, че след заболяване хората могат да получат усложнения. Това състояние се нарича "продължителен COVID". Засяга до 30% от пациентите и се проявява под формата на продължителна кашлица, задух, постоянно чувство на умора, диария, нарушения на менструалния цикъл, развитие на алергии. В някои случаи човек може да има симптоми повече от 1,5 години, пише zdrave.to.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април